Acasă Politic Bucuresti: Ministrul Sănătăţii va discuta cu miniştrii europeni despre lipsa medicamentelor ieftine

Bucuresti: Ministrul Sănătăţii va discuta cu miniştrii europeni despre lipsa medicamentelor ieftine

DISTRIBUIȚI

111122 – 20062012 – Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, va participa la Reuniunea miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, acolo unde  intenţionează să supună atenţiei demnitarilor prezenţi situaţia aprovizionării cu medicamente, în special oncologice, care nu se mai produc sau care există în piaţă, dar  aprovizionarea se face cu disfuncţionalităţi deoarece nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor. Reuniunea se va desfăşura pe 21 şi 22 iunie 2012, la Luxemburg. Sunt semnale ca aceasta situaţie este regăsită şi în alte ţări din UE

Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit în această săptămână şi cu specialiştii din Comisia de Oncologie pentru a discuta despre lipsa unor medicamente oncologice din unităţile sanitare şi a analizat lista celor 25 de substanţe identificate în luna martie ca prezentând disfuncţionalităţi în aprovizionare în cadrul unităţilor sanitare.

Conform analizei specialiştilor, din cele 25 de DCI-uri, doar şase au fost identificate ca fiind medicamente cu disfuncţionalităţi de aprovizionare în ultima perioadă: cisplatinum – cu mentiunea ca acesta exista la institutul oncologic din cluj, fluorouracilum, bleomycinum sulfas, dacarbazinum –  cu mentiunea ca acesta exista la Institutul  Oncologic din Cluj, vinblastine, methotrexatum – forma orala.

În prezent, patru dintre aceste produse (methotrexatum, fluorouracilum, bleomycinum şi dacarbayinum) se găsesc, în diferite concentraţii,  la SC Unifarm sau alţi distribuitori.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a cerut Unifarm ca, în fiecare an, să achiziţioneze într-un stoc medicamentele mai sus menţionate, dar şi altele precum asparaginazum (oncaspar), chlorambucilum, dactinomicinum, daunorubicinum,mercaptopurinum, melphalanum în cantităţi stabilite de către Comisia de Oncologie.

Au fost identificate două produse -lomustinum şi carmustinum -care nu se mai produc şi pentru care specialiştii vor modifica schemele terapeutice.

Nu au fost identificate de către specialişti lipsa altor medicamente din unităţile sanitare.

Comisia de oncologie a Ministerului Sănătăţii a mai propus ca medicamentele oncologice pentru hormonoterapie (leuproleinum, goserelinum, triptorelinum, fulvestrantum), factorii de creştere leucocitari (filgrastinum, pegfilgrastinum) şi interferonum prescrierea să fie atât în farmacii cu circuit închis, cât şi în cele cu circuit deschis, având în vedere că medicamentele respectiv se pot administra atât în regim de spitalizare cât şi în ambulator.

Produsele calcii folinas şi cytarabinum rămân prescrise numai în circuit închis. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.