Acasă Politic Bucuresti: O nouă ediţie a campaniei naţionale „Prevenirea riscurilor rutiere”

Bucuresti: O nouă ediţie a campaniei naţionale „Prevenirea riscurilor rutiere”

DISTRIBUIȚI

111256 – 25062012 – Sub motto-ul: “Siguranţa Rutieră: O prioritate naţională. Creştem economic prin prevenirea riscului rutier!” Asociaţia Română pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (ARSSM) şi Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), în parteneriat cu Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub egida Consiliului Interministerial pentru Siguranţa Rutieră, lansează o nouă etapă a luptei pentru scăderea numărului de accidente prin prevenirea şi combaterea riscului rutier în traficul din România. Lansarea va avea loc miercuri 27 iunie 2012, la Bucureşti, în prezenţa oficialilor din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a preşedintelui ARSSM, Dan Andreescu, şi a managerului Punctului Focal EU-OSHA, Ioana-Georgiana Nicolescu.

Tema campaniei pentru 2012, “Prevenirea riscului rutier în traficul din România”, se încadrează în Decada acţiunii pentru siguranţa rutieră 2011 – 2020, iniţiată de ONU şi a campaniei EU – OSHA „Împreună pentru prevenirea riscurilor”.

Evoluţia accidentelor rutiere în ultimii 10 ani la nivel mondial şi european se remarcă prin existenţa unui trend crescător, accentuat începând cu anul 2006, trend explicabil prin creşterea explozivă a parcului de autovehicule şi a numărului de conducători de autovehicule, în contextul unei creşteri economice constante până în anul 2008. Urmările acestui fenomen care afectează întreaga omenire, cum ar fi: decesele, accidentele cu invaliditate sau cele cu incapacitate temporară de muncă, precum şi pagubele materiale, determină traume şi costuri socio-economice de o importanţă deosebită pentru guverne, în special într-o perioadă de recesiune economică la nivel mondial.

Obiectivul de gestionare inteligentă a riscului rutier pentru asigurarea unui climat de siguranţă în trafic, care are în vedere şi determinarea precisă a costurilor sociale şi economice la nivel naţional ca urmare a accidentelor rutiere grave şi a celor soldate cu deces, reprezintă o prioritate naţională.

Pentru realizarea obiectivului de reducere a numărului de persoane decedate şi rănite în accidente rutiere este necesar un parteneriat deplin acceptat de factorii politici decidenţi, instituţiile cu responsabilităţi în domeniu, societatea civilă, dar şi de mediul de afaceri din domeniul transporturilor şi mass-media.

Coordonarea eforturilor presupune şi urmărirea unei strategii naţionale de siguranţă rutieră, bazate pe stabilirea punctelor slabe ale mai multor paliere, cum ar fi cel legislativ, al controlului şi impunerii legii, al calităţii infrastructurii, al managementului companiilor ce gestionează flote auto, fără a omite însă necesitatea asigurării unui personal pregătit cu un înalt grad de specializare în domeniul siguranţei rutiere.

Asociaţia Română de Securitate şi Sănătate în Muncă îşi propune în această a doua ediţie a Campaniei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră în Traficul din România, pe baza concluziilor din prima ediţie a Campaniei, sa promoveze instrumente şi programe viabile pentru realizarea următoarelor deziderate: cunoaşterea metodologiilor de calcul a costurilor directe şi indirecte ale accidentelor rutiere; integrarea prevenirii riscului rutier în gestiunea întreprinderilor de transport şi a companiilor care gestionează flote de autoturisme; formarea formatorilor în domeniul rutier prin specializare în domeniul prevenirii riscului rutier; pregătirea specialiştilor în prevenirea riscului rutier din întreprinderi şi din companiile de asigurări, prin formarea lor ca evaluatori de risc si auditori în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.