Acasă Politic Intervenţii ale ANAR în zonele afectate de căderile masive de precipitaţii

Intervenţii ale ANAR în zonele afectate de căderile masive de precipitaţii

DISTRIBUIȚI

110753 – 06062012 –  Ca urmare a precipitaţiilor căzute la nivelul întregii ţări în ultima perioadă, Administraţiile Bazinale din subordinea Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) au luat măsuri pentru punerea în siguranţă a lucrărilor hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor, din zonele cel mai puternic afectate de cantităţile de precipitaţii. Conform raportărilor zilnice, situaţia se prezintă astfel:

În judeţul Bistrţa – Năsăud, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase, ploi torenţiale însoţite de oraje şi intensificări ale vântului, nivelurile apelor au crescut şi s-au activat formaţiunile torenţiale din zona de deal şi de munte. Au fost afectate: drumul judeţean DJ171C Caianul Mic – Spermezeu este blocat de aluviuni; 4 drumuri comunale blocate; aproximativ 120 gospodarii afectate (apa a intrat în curţi şi grădini); parţial reţelele de joasă tensiune din comunele Căianul Mic şi Spermezeu; peste 700 ha culturi agricole din localitatea Ciceu Mihăieşti.

În urma precipitaţiilor  abundente căzute în municipiul Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), marţi, 5 iunie 2012, în intervalul orar 13:50:14:50, care au totalizat 36,5 l/mp, s-au format scurgeri de pe versanţi cu transport de material local. Astfel, au fost înregistrate scurgeri de apă în zonele str. Cetăţii şi Câmpu Negru care au inundat un număr de 7 curţi si cca. 2 ha teren agricol.

Personalul sistemului hidrotehnic Tisa care monitoriza cursul râului Iza a intervenit  pentru descongestionarea zonei  şi  deblocarea podeţelor în vederea revenirii la normal a situaţiei.

În judeţul Braşov, ca urmare a ploilor căzute în zona Hoghiz şi Ungra, în 05.06.2012, între orele 17:45 – 18:30, precipitaţiile au totalizat 31.8 l/mp; în zona Rupea, în aceeaşi zi în intervalul orar 18:00-19:30, ploile căzute au totalizat precipitaţii 26.0 l/mp. Au fost afectate: localitatea Hoghiz, unde au fost inundate 5 curţi din cauza scurgerilor de pe versanţi; localitatea Ungra, unde au fost inundate 12 gospodării (apa a inundat curţi şi beciuri).

În judeţul Covasna, în arealul geografic cuprins între satele Dobolii de Sus – Boroşneu Mic şi Boroşneu Mare a căzut o ploaie torenţială însoţită de căderi de grindină de dimensiuni de până la 10 mm. În acest interval de timp la st. hidrometrica Boroşneu Mare s-au înregistrat 75 l/mp, iar până la ora 21.00 au mai căzut 18.0 l/mp.

Acestea au produs scurgeri de pe versanşi şi revărsarea pr. Valea Mare, amonte de localitate producându-se inundarea DN 13E (se circula cu dificultate pe cca 500 m). De asemenea, s-au inundat fâneţe şi culturi, acestea fiind afectate şi de căderi de grindină. Totodată au fost inundate 60 de gospodării şi case (la prima estimare) în satul Boroşneu Mare şi 6 gospodării în satul Boroşneu Mic. DN 13E care trece prin localitatea Boroşneu Mare este acoperit de ape pe  mai multe porţiuni. La această oră, echipe ale ISU Covasna, Comitetului Local pentru SU şi personal S.G.A.  intervin pentru salvarea bunurilor oamenilor.

În localitatea Boroşneu Mare, echipe mixte ale ISU Covasna, CLSU şi S.G.A au intervenit cu pompe pentru evacuarea apei în exces din gospodării şi pentru salvarea animalelor. Totodată, în zonele unde s-a  putut interveni s-au folosit aproximativ 200 saci cu nisip.

Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele 24 de ore, în judeţul Neamţ, comuna Boteşti, satele Barticeşti şi Nisiporeşti, au fost raportate pagube datorită inundaţiilor produse de scurgerile de pe versanţi (50 de gospodării, din care 31 de case şi 19 anexe). De asemenea, în comuna Agapia, creşterea nivelului pârâului Agapia a afectat 3 podeţe, iar precipitaţiile torenţiale şi grindina au afectat 650 hectare de teren.

În judeţul Suceava, s-au semnalat inundaţii în subsoluri, beciuri şi curţi în municipiul Suceava (1 obiectiv economic), în municipiul Vatra Dornei (2 gospodării şi 1 obiectiv economic), în comuna Dorna Candreni (1 gospodărie) şi în comuna Dolheşti (1 gospodărie). Inundaţiile s-au datorat scurgerilor de pe versanţi şi depăşirii capacităţii de preluare a reţelei de canalizare.

În urma acestor evenimente, personal aparţinând ABA Siret – SGA Neamţ şi SGA Suceava – s-a deplasat în zonele afectate pentru a stabili, împreună cu ceilalţi factori de decizie, măsurile necesare pentru limitarea pagubelor. Nu au fost dispuse măsuri în sarcina ABA Siret.

În prezent, nivelurile pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Siret sunt în creştere, dar nu se înregistrează depăşiri ale cotelor de apărare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.