Acasă Politic Bucuresti: ActiveWatch: Actiunile USL afecteaza grav libertatea de exprimare

Bucuresti: ActiveWatch: Actiunile USL afecteaza grav libertatea de exprimare

DISTRIBUIȚI

111962 – 23072012 – Presedintele ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, considera ca libertatea de exprimare este grav afectata, ca urmare a actiunilor recente ale reprezentantilor USL. „Revenim la perioada guvernarii Nastase”, avertizeaza Toma.

Constatarile lui Mircea Toma se bazeaza pe evenimentele recente, care au avut loc in media controlata de stat. Este vorba despre Radio Romania Actualitati, agentia de presa Agerpres, Televiziunea Romana si portalul de stiri online al TVR, tvrinfo.ro.

Presedintele Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei cpnsidera ca au aparut primele semne ale revenirii la perioada neagra pentru presa, dintre anii 2000-2004, ai guvernarii Nastase.

„Libertatea de exprimare este grav afectata acum, prin gesturile care s-au facut, vorbesc de schimbarile de la nivelul Radioului si Televiziunii Publice, unde au fost instalati oameni politici pe functii editoriale si prin primele consecinte vizibile ale acestor gesturi. Este o politica ferma, concentrata pe controlul editorial, ale carei prime semne le vedem acum, traim un deja vu fata de ce s-a intamplat in Romania in perioada 200-2004. Surprinderea este ca acum avem de a face cu o prima linie de politicieni mai tineri decat cei de atunci, pe aceia puteam sa-i acuzam ca mostenesc tarele unei epoci comuniste si nu stiu sa faca altceva, dar aici avem de a face cu o generatie tanara, cum este cazul lui Victor Ponta si Crin Antonescu, care nu a mostenit nimic, a invatat de la predecesori”, a subliniat Mircea Toma, citat de Ziare.com.

Presedintele Active Watch se asteapta ca, in continuare, situatia presei sa se agraveze.

„Nu vad ce i-ar impiedica pe acesti tineri politicieni sa foloseasca metodele mostenite din perioada Nastase si in relatia cu presa privata, avand in vedere lipsa vizibila a asumarii vreunui criteriu moral in felul in care se intampla lucrurile pe media publica. Prin urmare, ne putem astepta iar la controlul presei prin publicitatea pe bani publici, utilizarea datoriilor la stat ca instrument de presiune sau alte tipuri de presiune indirecta, pe care atunci le intalneam in tara, cand firmele care isi faceau publicitate in ziarele de opozitie erau haituite de autoritatile locale”, a concluzionat Mircea Toma.

Doctor in psihologie si jurnalist, Mircea Toma a infiintat Agentia de Monitorizare a Presei in 1994. Este consultant in programe europene si internationale in domeniul libertatii de exprimare, autor al unor lucrari de specialitate, manuale si rapoarte, precum si a peste 4000 de articole in presa. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.