Acasă Politic Bucuresti: Ion Iliescu: “Este obligaţia Curţii Constituţionale să valideze referendumul”

Bucuresti: Ion Iliescu: “Este obligaţia Curţii Constituţionale să valideze referendumul”

DISTRIBUIȚI

112136 – 30072012 –Traian Băsescu trebuie să-şi dea demisia. Dacă nu o face, ar trebui să stea închis la Cotroceni. Este obligaţia Curţii Constituţionale să valideze referendumul. O coabitare Băsescu-USL devine imposibilă. Traian Băsescu trebuie să n-aibă curaj să mai scoată nasul în lume! Crin Antonescu nu ar trebui să iasă din politică. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu la RFI de fostul şef al statului, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD.Ion Iliescu spune că „în democraţie contează legea majorităţii şi anume a celor responsabili care îşi asumă riscul votului, nu absenteiştii, nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii contează şi cu atât mai mult nu laşii care nu-şi asumă votul şi exprimarea opiniei într-o asemenea confruntare”.

În opinia lui Ion Iliescu, „decizia Curţii Constituţionale, cu stabilirea unui prag minim minim de 50%, neuzitată în general în Europa nu lua în calcul decizia de boicot din partea celui implicat şi a susţinătorilor săi. A ignora acest efect al boicotului înseamnă a nesocoti votul cetăţenilor activi, care s-au pronunţat, deci al celor peste nouă milioane de români”.

„Realitatea demografică a României, care nu poate fi ignorată este că nu mai există 18 milioane de români cu drept de vot. Se operează cu statistici învechite. Urmăriţi toate statisticile de mai bine de 20 de ani, România are o creştere demografică negativă, populaţia scade anual cu circa 200 de mii de locuitori, iar circa două milioane sunt plecaţi din ţară definitiv sau temporar. Deci în realitate, cei nouă milioane de votanţi nu reprezintă 50%, ci circa 60% din cetăţenii cu drept de vot”, continuă fostul preşedinte.

În opinia sa, „toate aceste argumente trebuie luate în considerare de Curtea Constituţională, în faţa unei realităţi, pentru a valida votul românilor la referendum. Chiar dacă iese un total de aproape 50%, cu un procent-două mai puţin, el de fapt reflectă o altă realitate, o altă majoritate reală”.

Ion Iliescu declară că „singura poziţie onorabilă din partea lui Traian Băsescu ar fi să plece, să-şi dea demisia!”.

CC este obligată să valideze referendumul, susţine Ion Iliescu. „În Europa, în general, dacă ne uităm la tabloul acesta electoral european, nu există această condiţie a prezenţei de peste 50%. În foarte multe ţări, scrutinul se situează undeva sub 50% şi nu se consideră nevalabil acest scrutin. Este obligaţia Curţii Constituţionale să ţină seama de toate aceste considerente şi să valideze referendumul!”, spune el.

Ion Iliescu declară că o coabitare „devine imposibilă. Domnul Băsescu trebuie să n-aibă curaj să mai scoată nasul în lume, cum se spune! Dacă s-ar întoarce, să stea închis în Cotroceni şi să aştepte verdictul cetăţenilor, să respecte Parlamentul. Dar eu cred că moralmente, domnul Băsescu n-are nici o autoritate să se mai întoarcă, el a fost rejectat de o majoritate zdrobitoare a românilor, n-are ce să mai caute la Cotroceni!”.

Pe de altă parte, Ion Iliescu e de părere că preşedintele interimar al României, Crin Antonescu, nu ar trebui să iasă din politică. Liderul liberal anunţa înaintea referendumului că dacă Traian Băsescu revine la Cotroceni, el pleacă din politică. „E o formulă metaforică din partea domnului Crin Antonescu. Eu nu cred că este cazul ca el să iasă din politică, din cauza unui comportament anormal, nefiresc al unui cetăţean şi mai ales în faţa unui vot zdrobitor al cetăţenilor, care a confirmat o realitate, care-l contestă pe domnul Băsescu, nu pe altcineva”, declară Iliescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.