Acasă Politic Bucuresti: Situaţie gravă la Agenţia Domeniilor Statului

Bucuresti: Situaţie gravă la Agenţia Domeniilor Statului

DISTRIBUIȚI

112091 – 27072012 – Corpul de Control al Primului Ministru a transmis joi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale raportul de control privind verificările pe care le-a efectuat la Agenţia Domeniilor Statului. În urma verificărilor efectuate de către Corpul de Control al Primului Ministru au rezultat următoarele concluzii: faptele reprezentanţilor Agenţiei Domeniilor Statului, în perioada 2009 – 2012 “pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave”; fapta preşedintelui, directorului Direcţiei Executări Contracte şi directorilor Direcţiei Juridice care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu nu au luat măsuri pentru recuperarea unor creanţe în valoare totală de 38.389.584 lei şi 588.236 dolari,

„poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii.

Ca urmare a acestor constatări, Corpul de Control al Primului Ministru a trimis acest raport către Direcţia Naţională Anticorupţie pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală.

Din situaţiile constatate în urma controlului reies o serie de situaţii grave.

Foarte mulţi debitori nu au fost urmăriţi de către ADS în vederea recuperării datoriilor la timp, astfel încât aceştia au intrat în insolvenţă şi faliment iar sumele datorate de către aceştia nu mai pot fi recuperate, fiind trecuţi la debitori scoşi din activ. Este vorba de 77.657.853 de euro în 2012 faţă de 33 milioane de euro în 2009. Cu alte cuvinte, în această perioadă, valoarea creanţelor înregistrate de ADS în conturi din afara bilanţului s-a majorat cu peste 43%.

25 % din totalul datoriilor restante înregistrate de către ADS, adică 99.074.319 lei, reprezintă datoria către stat a SC TCE Trei Brazi SRL, din Insula Mare a Brăilei. Pe rolul instanţei judecătoreşti există un litigiu pe rol.

La 30 ianuarie 2012 ADS a trecut datoria de 3.1 milioane de euro a S.C. Agrocity Center SRL în contul 8034 – „Debitorilor Scoşi din Activ urmăriţi în continuare”, mai exact creanţele pe care ADS le are de la Societăţi Comerciale radiate prin hotărâri judecătoreşti în urma finalizării procedurilor de faliment sau insolvenţă. ADS a făcut acest lucru deşi exista o hotărâre a Tribunalului Bacău prin care administratoriilor acestei societăţi, Omar Hayssam şi Anjad E Nassif li se atrăgea răspunderea solidară pentru prejudiciul cauzat de societate. În timpul controlului Corpului de Control al Primului Ministru această datorie a fost înregistrată la loc în contul 461 – „Debitori”.

În 2012 ADS mai deţine încă suprafeţe libere de contract totalizând 39.421 ha. Dacă aceste terenuri s-ar contracta s-ar putea încasa la bugetul statului o valoare anuală de 10.7 milioane lei. Conducerea ADS are ca obligaţii „gestionarea şi exploatarea terenurilor prin încheierea oricăror forme de contracte, de exploatare eficientă”.

A        DS a încheiat un contract cu SC Gauss Srl, SC Geoter Proiect SRL şi SC Geosurvey SRL prin care aceste societăţi se angajau să inventarieze suprafeţele administrate de către ADS. Obiectul acestui contract nu a fost îndeplinit. Din 2009 şi până în prezent reprezentanţii ADS nu au luat măsuri pentru a determina situaţia exactă a terenurilor pe care le gestionează.

În perioada 2009 – 2012 ADS a luat măsuri asiguratorii de sechestru asupra bunurilor unor datornici în valoare de 38,3 milioane lei. ADS-ul trebuia să valorifice aceste bunuri, în sensul scoaterii lor la licitaţie. Până la momentul controlului, conducerea ADS şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că nu a efectuat o evaluarea a acestor bunuri şi nu a organizat licitaţii pentru a le vinde.

Ca urmare a acestor fapte ADS înregistra la data de 31 martie 2012 creanţe în valoare de 541.169.239 lei, aceştia reprezentând bani pe care trebuie să îi încaseze de la datornici, adică societăţi comerciale care au încheiat contracte de exploatare din punct de vedere agricol a terenurile proprietate privată a statului.

Datoriile restante din anii precedenţi însumează 402.707.524 lei (creanţa necurentă). Aceste datorii sunt adunate de la cei ce au arendat terenuri agricole şi nu le-au plătit către ADS şi pe care ADS-ul are obligaţia să-i recupereze. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.