Acasă Politic Atena: Epidemie de închideri de firme in Grecia

Atena: Epidemie de închideri de firme in Grecia

DISTRIBUIȚI

112571 – 19082012 – În septembrie, Christina Aggelaki, în vârstă de 56 de ani, va închide magazinul de articole sportive pe care ea şi soţul ei îl aveau de 30 de ani într-un cartier din vestul Atenei. Ei sunt victimele unei recesiuni profunde, agravate de măsurile de austeritate care au redus cumpărăturile până aproape de zero.

„Vânzările au fost tot mai slabe, iar această criză a fost lovitura finală”, a declarat aceasta în timp ce stătea în magazinul ei cu o prietenă, Aliki Tanaki, în vârstă de 44 de ani, care a închis două magazine de articole de nuntă, potrivit SETimes.

În jurul lui Aggelaki, rafturile erau pe jumătate goale: câţiva pantofi de sport, nişte mingi de baschet la 10 euro bucata, treninguri la preţ redus. Ea a spus că uneori aşteaptă toată ziua pentru unul sau doi clienţi. Aggelaki a spus că de Crăciun şi-a dat seama că magazinul nu va rezista anul acesta, după care a început să vândă stocul de marfă rămas..

Grecilor le-au fost tăiate salariile cu 30% sau mai mult, iar primele de vacanţă şi de sărbători le-au fost reduse cu până la 80%, lăsându-i cu prea puţine venituri disponibile în recesiunea ce durează de cinci ani şi se agravează pe zi ce trece.

„Sunt disperată”, a spus Aggelaki. Tanaki a dat din cap în semn de aprobare. „Nu mai poţi avea vise”, a spus ea.

Ele nu sunt nicidecum singure. Cu doar cinci luni în urmă, Confederaţia Naţională a Comerţului Grecesc (ESEE) a declarat că în sectorul comercial „există o epidemie de închideri” de firme şi că Grecia va pierde cel puţin 68 000 de firme din ianuarie 2011 şi până la finele acestui an.

Chiar şi cele mai circulate zone din centrul oraşului resimt criza. La marginea străzilor sunt înşiruite magazine goale, cu geamuri murdare care de-abia ascund resturi de hârtii şi ceva marfă uitată.

Pe strada Stadiou, una dintre arterele principale, care duce spre centrul oraşului, au dispărut 42% din magazine. ESEE a declarat că Atena a pierdut 30% din magazinele sale după ce guvernele succesive au impus în mai multe rânduri reduceri salariale şi de pensii, precum şi creşteri de taxe, în încercarea disperată de a opri alunecarea spre faliment. Dar toate aceste măsuri nu par să funcţioneze.

Valia Aranitou, directoarea Institutului Muncii din cadrul ESEE, a declarat că multe alte magazine se vor închide din cauza crizei şi a majorărilor de impozite pe care nu şi le pot permite din cauza vânzărilor tot mai mici.

„Asta este cel mai grav, deoarece până acum mulţi patroni de magazine aveau ceva bani puşi deoparte pentru a plăti taxele, dar acum aceşti bani s-au terminat”, a spus ea.

Organizaţia se aşteaptă ca vânzările să scadă cu 53 de procente anul acesta, un indicator a ceea ce preşedintele acesteia, Vassilis Korkidis, a scris într-un comunicat de luare de poziţie. „Piaţa este secăuită, antreprenorii îşi văd cifra de afaceri prăbuşindu-se, iar consumatorii revin la a cumpăra doar bunuri care acoperă nevoile primare”.

Studiile au arătat că grecii se orientează către brandurile generice şi taie de pe listă articolele de lux, precum bijuteriile, dar chiar şi alimente, pantofi şi servicii cosmetice.

Notos Galleries, un lanţ gigant de magazine universale, a declarat că a înregistrat o scădere de 15 procente în perioada Paştelui, când grecii au primit prime mai mici, anulând proiecţiile de profit pentru acest an.

August este una din cele două perioade oficiale de reduceri ale preţurilor din Grecia, dar chiar şi cu preţuri reduse până la 80 de procente, în multe magazine sunt puţini cumpărători.

Maritha Kalli, un grafic designer de 36 de ani, privea în vitrina unui magazin de pantofi, dar a spus că nu este pregătită să cumpere, deoarece, chiar şi după o reducere a salariului de 35 de procente, firma sa se luptă să-şi plătească angajaţii.

„Suntem plătiţi doar pentru jumătate de normă acum”, a declarat Kalli. Ea a afirmat că proprietarii firmei îi spun că nu este vina lor. „Companiile care ne datorează bani nu ne-au plătit de trei luni”, a declarat ea.

Deşi reducerile salariale au fost impuse pentru angajaţii din sectorul public, sectorul privat a urmat rapid acest trend, după o reducere a salariului minim şi eliminarea drepturilor de negociere colectivă pentru angajaţi. Iar la o rată a şomajului de 23,1 procente – 54,9 procente pentru cei sub 25 de ani – majoritatea angajaţilor trebuie să accepte ceea ce primesc sau nu primesc nimic. Iar ei nu cheltuiesc.

În condiţiile în care noul guvern de coaliţie se gândeşte la noi reduceri ale salariilor şi pensiilor şi la eliminarea completă a primelor, par să existe slabe speranţe că firmele, sau locurile de muncă, vor reveni.

Pe strada Ermou, cea mai aglomerată din oraş, se aflau o mulţime de persoane care priveau vitrinele, inclusiv Kalli, care a plecat fără să cumpere nimic. Ea a spus că face economii chiar şi la produsele de bază. „Cumpăr chiar şi hârtie igienică mai ieftină”, a spus ea cu un zâmbet. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.