Acasă Politic Bucuresti: Cristian Preda: “Mai poate opri cineva acest tavalug?”

Bucuresti: Cristian Preda: “Mai poate opri cineva acest tavalug?”

DISTRIBUIȚI

112564 – 19082012 – Cristian Preda crede ca scandalul referendumului din Romania va fi arbitrat de Comisia se la Venetia – Europarlamentarul PDL Cristian Preda sustine ca decizia cu privire la referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu ar putea ajunge la arbitrajul Comisiei de la Venetia,

avand in vedere ultimele declaratii ale presedintelui interimar Crin Antonescu.

„Pe 9 august, scriam pe acest blog că pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CCR, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esenţială, adăugând că nu e exclus ca ultima dezbatere în privinţa referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?

Vineri seara, Crin Antonescu a confirmat aşteptarea pe care o aveam. Senatorul penelist, care ţine în acest moment locul şefului statului, s-a pronunţat în privinţa deciziei CCR, afirmând că “nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru”.

(…) Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu îşi reconfirmă dispreţul faţă de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În acelaşi timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Aşa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparenţele Crin Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preţ la Cotroceni decât de detensionarea situaţiei actuale. În ceea ce mă priveşte, consider că textul legii referendumului e de citit în felul următor: dacă nu există minimum 6 judecători care să considere că votul popular a confirmat – în condiţii de perfectă legalitate, incluzând aici şi atingerea cvorumului – decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Triaan Băsescu, vacanţa funcţiei de preşedinte încetează.

Să luăm, totuşi, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părţile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Philip Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la Bucureşti că, în condiţiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneţia ar putea juca rolul unui terţ care validează. E foarte posibil ca experienţa Comisiei de la Veneţia şi ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curţii Constituţionale din România să fi figurat pe agenda discuţiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta şi Antonescu. Declaraţiile preşedintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce priveşte referendumul. Întrebarea legitimă care se naşte e dacă aliatul său Victor Ponta are acelaşi punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marţi, când CCR a fixat şedinţa mult-aşteptată. O eventuală consultare a Comisiei de la Veneţia ar da – cred eu – un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: precedente existente în alte Curţi constituţionale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneţia să considere că o decizie a CCR de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendarâ.

Să luăm însă în seamă şi varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de Crin Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituţiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii şi/sau delegitimarea deciziei CCR, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluţii – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că şansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt “infime”. Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituţională: Parlament care nu se reuneşte pentru a putea lua act de decizia CCR; preşedinţie interimară prelungită sine die; guvern în funcţie până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absenţa legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă preşedintelui interimar Constituţia îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tăvălug? Eu cred că da”, scrie Cristian Preda pe blogul personal.

Preşedintele interimar Crin Antonescu a anticipat, vineri, în cadrul unui interviu, că verdictul CCR va fi de validare a referendumului.

„Traian Băsescu nu se simte bine cu suspendarea şi cred că şansele lui de a reveni la Cotroceni sunt infime. Eu cred într-un verdict corect al CCR, dupa toate aceste dezbateri şi presiuni, pe care nu le facem noi, care va da întaietate legii şi realităţii. Cred într-un verdict de validare a referendumului. Nimeni nu va accepta un verdict cu 5-4 din voturile judecatorilor CCR, ci numai 6-3”, a precizat Antonescu. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.