Acasă Politic Bucureşti: Adevărata faţă a ING Bank Romania, instituţia care susţine mereu că...

Bucureşti: Adevărata faţă a ING Bank Romania, instituţia care susţine mereu că leul aluneca periculos

DISTRIBUIȚI

Printre altele, banca a fost amendată cu 600 milioane de dolari pentru documente false legate de nişte plăţi către Iran112500 – 1508201 – „Au trecut 18 luni de când am fost demis din ING.

La momentul respectiv nu am spus nimic, pentru că am crezut că am în faţă un partener care luptă legal. Nu a fost aşa. În emisiunea lui Radu Soviani am expus o parte din ilegalităţi. Altele sunt pe masa procurorilor sub formă de plângeri penale. Altele sunt pe masa celor care sunt responsabili cu reglementarea sistemului financiar bancar din Olanda”, scrie Florin Cîţu, fostul trezorier şef de la ING Bank România pe blogul personal, citat de economica.net. El a explicat câteva dintre motivele pentru care postul i-a fost desființat în urmă cu mai mult de un an jumătate. Unul dintre ele: bonusul pe care-l încasa. Sau nu. „Situaţia s-a înrăutăţit, eu am fost naiv. Nu aveam în faţă un partener. Deşi în ultimii trei ani adusesem 120 de milioane de euro pentru bancă şi în proces mi-am atras şi criticile Băncii Naţionale. Mi-am dat seama că în spate erau multe alte probleme, a fost vorba de invidie, de dorinţa de a avea acces la bonusul pe care-l luam eu, şi aşa mai departe. Din asemenea experienţe înveţi când te trişează şi în România nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Bonusul pe care-l aveam de la această instituție…Eu am avut un contract care, crededeam că este legal în România, un contract de muncă, un bonus- iei bonsuri, ţi se spune că ai acţiuni, cineva ţi le ţine, după care am aflat că bonusul pe care trebuia să-l primesc de la această instituţie, ING-ul face o chestie foarte murdară, le pune într-un offshore prin New Jersey să nu plătească taxe. După aceea ei spun ‘nu plătim noi bonusul, du-te şi judecă-te cu ăia’, deci este o întragă tevatură. Când am aflat povestea cu SUA, cu cei 600 de milioane amendă, mi-am dat seama că am în faţă o organizaţie foarte ciudată. Şi întelegi acum frustrarea pe care mulţi oameni o au faţă de bănci”, a declarat Cîţu la The Money Channel.

În legătură cu motivele invocate de ING la desfiinţarea postului de trezorier, că nu ar fi comunicat bine cu BNR şi cu Ministerul de Finanțe, Cîţu a aflat răspunsul în instanţă, unde, după cum afirmă, „ING a minţit sub jurământ”. „Desfiiţţarea acelui post pentru comunicare defectuoasă cu BNR şi cu Ministerul de Finanţe. Oarecum se spunea că, la cererea Ministerului de Finanţe şi a BNR s-a desfiinţat acel post. Implicarea ING în evenimentele din 2008 nu a fost o implicare ilegală, ci una în numele clienţilor, poate nu a fost o implicare morală…În instanţă am cerut dovezi pentru acest lucru, sub jurământ mi s-a spus că au existat discuţii, de-abia atunci am primit din partea acestor instituţii asigurări că nu au existat aceste discuţii, că nu s-a spus nimic, BNR sau Ministerul de Finanţe nu au avut niciodată nimic cu acest post sau cu persoana mea. Dacă s-a ajuns a se minţi sub jurământ despre asemenea lucuri, este clar că ceva este foarte putred”, a adăugat fostul trezorier ING.

Cîţu mai semnalează faptul că ING Bank România funcţionează de peste un an jumătate fără trezorier, fiind singura bancă din lume în această situaţie. El a explicat şi ce ilegalităţi se pot comite în lipsa unui om angajat pe această funcţie. „Ce este ciudat este cum, după un an jumătate, i se permite în România unei bănci să lucreze fără trezorier, efectiv. După ce avem situaţia de la SocGen când s-au furat 5 miliarde, am avut situaţia de la Credit Suisse, să ai un department care lucrează cu banii clienţilor, să fii controlat de cineva care oricând poate să spună ‘vezi că ăla-i clientul meu, dă-o o dobândă mai bună’, sau ‘ăla a greşit, săracu, schimbă-I dobânda’ sau să laşi un trader – care nu e controlat de nimeni, pentru că cine coordonează acum departamentul nu are nicio pregătire în domeniu – să facă ce vrea el, mi se pare foarte ciudat. Nu ştiu dacă BNR poate să se autosesizeze, e vorba de o filială, deşi interesul clienţilor români este în joc. Este foarte ciudat că banca olandeză nu se autosesizează. Este singura instituţie din lume cu un departament care nu are un trezorier. Am avut probleme cu angajaţii mei pentru că, ori tranzacţionau în nume propriu, ori tranzacţionau pentru clienţi, se pot face foarte multe aranjamente, dacă nu există un departament foarte bine aşezat”, a mai spus Cîțu.

În acelaşi sens, fostul trezorier al băncii semnalează că documentele false privind plăţile către Iran, pentru care ING a primit o amendă de 600 milioane de dolari au fost semnate în România şi trimise tot din ţara noastră. „Un an jumate a trecut de când am plecat din ING, cu scandal, cu proces, procesul continuă, suntem în faza de recurs acum, o situaţie pe care nu am prevăzut-o atunci…E greu să te baţi cu o bancă, mai ales o bancă care luptă cu instrumente murdare. A fost şi amendată de SUA cu 600 de milioane de dolari pentru documente false legate de nişte plăţi către Iran. Sunt în aceeaşi situaţie, dar eu n-am puterea statului american de a mă lupta cu ei. Tot aşa. Declaraţii false, documente false. (…) Tranzaţiile pentru care banca a luat amendă au fost făcute din România, de aici s-au trimis documentele, ING România are o istorie de a falsifica documente. Şi în acest proces sunt documente false, organigrame, fişe nesemnate, este o bătaie de joc toată această procedură”, a mai relatat Cîţu. –

www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.