Acasă Politic Podgorica, Muntenegru: Dizolvarea Parlamentului muntenegrean stârneşte reacţii mixte

Podgorica, Muntenegru: Dizolvarea Parlamentului muntenegrean stârneşte reacţii mixte

DISTRIBUIȚI

112193 – 01082012 – Coaliţia de guvernământ a declarat că doreşte să evite hiaturile pe calea ţării către UE, însă opoziţia a declarat că cei de la putere nu fac altceva decât să paveze calea pentru noi probleme.

Ceea ce pare a fi un efort de a continua progresul pe calea integrării europene, coaliţia de guvernământ a Muntenegrului a dizolvat parlamentul săptămâna trecută, o condiţie sine qua non pentru programarea alegerilor anticipate. Acestea urmează să aibă loc în octombrie. Se preconizează că Partidul Democrat al Socialiştilor (DPS), principalul partid din coaliţia de guvernământ, va câştiga din nou, în ciuda acuzaţiilor persistente de nepotism şi corupţie. Însă DPS şi partenerul său de coaliţie, Partidul Social Democrat (SDP), s-ar putea confrunta cu dificultăţi în a dovedi Uniunii Europene că şi-au schimbat comportamentul. Ar putea trece ani buni până când Muntenegrul va adera în realitate la Uniune.

Dizolvarea îi permite preşedintelui Filip Vujanovic să programeze alegeri parlamentare cu şase luni înaintea celor normale. ”Dorim ca guvernul şi parlamentul să fie la capacitate deplină pentru ca negocierile cu EU care au început luna trecută să fie luate în serios”, a declarat Miodrag Vukovic, vicepreşedintele DPS, publicaţiei SETimes. ”Nu putem cere Europei să ne aştepte în timp ce noi organizăm alegerile şi apoi trecem la reforme”. DPS se va prezenta în faţa alegătorilor în parteneriat cu SDP, întrucât cele două partide au un acord de coaliţie de 14 ani.

Opoziţia crede încă că alianţa de guvernământ nu doreşte altceva decât încă patru ani la putere. Potrivit lui Neven Gosovic, vicepreşedintele Partidului Popular Socialist (SNP), cel mai mare partid de opoziţie, coaliţia de guvernământ este singurul grup care va beneficia de pe urma alegerilor anticipate. „Ne gândim serios la boicotarea alegerilor şi vom dezbate această opţiune în timpul discuţiilor privitoare la viitoarele alegeri cu celelalte partide de opoziţie”, a declarat Gosovic publicaţiei SETimes. Celelalte două partide de opoziţie, Noua Democraţie Sârbă şi Mişcarea pentru Schimbare, au format un „Front Democratic” pentru alegeri. Muntenegrul Pozitiv, partid fondat în luna mai, a anunţat că va participa la alegeri independent. Milan Popovic, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice din Podgorica, a declarat că din cauza nemulţumirii cetăţenilor faţă de guvern, demonstrată în timpul protestelor care au durat din 21 ianuarie până în 21 iunie, coaliţia de guvernământ se grăbeşte să apuce un nou mandat. „Opoziţia încă este nesigură în ceea ce priveşte formarea unui front comun pentru viitoarele alegeri, dar eu cred că ei vor reuşi să îşi consolideze rândurile”, a declarat Popovic publicaţiei SETimes. „Guvernul se teme de încă o iarnă dificilă din punct de vedere economic şi acesta este motivul pentru care doreşte să câştige alegerile cât mai curând posibil”.

Potrivit sondajelor recente, DPS are sprijinul a 44% din alegători. Centrul pentru Democraţie şi Drepturile Omului, un ONG care se ocupă de rezultatele alegerilor, a declarat că SNP are 16,6% din sprijinul alegătorilor, în timp ce NOVA are 8,5%. PzP şi Muntenegrul Pozitiv au rămas în urmă, cu 7,9% şi, respectiv, 7,5%. Davor Cupic, de 26 de ani, din Podgorica, a declarat că va vota în alegerile din toamnă. „Nu pot spune cu certitudine că voi vota împotriva actualului guvern, deoarece caut un loc de muncă de mai mult de trei ani şi nu am găsit nimic. În lumea politică apar unele feţe noi, vom vedea ce pot face acestea”, a declarat Cupic. Miko Ralic, de 46 de ani, din Podgorica, a declarat că sprijină partidul de guvernământ de la înfiinţarea sa. „Acesta este partidul care ne-a adus în pragul Europei, ne-a recâştigat independenţa şi a ridicat standardul de trai. Bineînţeles că încă sunt probleme, dar acestea nu pot fi soluţionate peste noapte”, a declarat Ralic. – www.promptmedia.ro, sursa – SETimes –

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.