Acasă Politic Bucuresti: Geoana: Esecul de la Oltchim si Mechel: semnul ca nu mai...

Bucuresti: Geoana: Esecul de la Oltchim si Mechel: semnul ca nu mai merge la mica ciupeala

DISTRIBUIȚI

113543 – 28092012 – „De ce se poate la Dacia si nu s-a putut la Oltchim? Pentru ca patriotismul cere strategii, adica munca, nu vorbe frumoase din cand in cand. Iar buna guvernare trebuie sa insemne atentie la slujbe,

dar si la piete, planuri strategice pentru intreaga industrie, nu pentru cate o fabrica. Trebuie sa incepem sa gandim in termeni globali: unde putem castiga, ca natiune industriala? Unde e puterea noastra si cum reusim s-o sporim?”, scrie senatorul Mircea Geoană într-o postare pe blogul personal.

„Succesul Dacia este invitatia pentru o politica industriala coerenta pentru Romania, asa cum esecul de la Oltchim si Mechel este semnul ca nu se mai poate continua la mica ciupeala in industria romaneasca. Chiar in aceste zile Dacia ne demonstreaza ca Romania poate avea branduri industriale care sa conteze la nivel mondial. Totul a pornit de la planul bine gandit al lui Louis Schweitzer, pe care l-am regasit in reteaua absolventilor ENA si cu care am discutat mult cand era aproape singurul care sustinea proiectul de la Mioveni. Si-a jucat reputia si cariera pe o carte. Si a castigat. Romania ii datoreaza – pe langa succesul economic si locurile de munca – si primul produs industrial global romanesc. Ieri, la Paris, Dacia a lansat noul model Sandero, in 2013 lanseaza noul Logan si aceasta reprezinta unul din cele mai mari atuuri pentru Romania in atragerea de investitii si in crearea de locuri de munca. Dacia e un exemplu ca se poate, daca vedem cu adevarat dincolo de combinatii politice, de capatuiala si furtisag, de carpeala si comoditate.

15 din cele 21 de combinate chimice sau petrochimice care functionau in Romania la sfarsitul anilor 90 au fost falimentate sau inchise. 2.400 de angajaţi ai producatorului de cablaje auto Lisa Draexlmaier Autopart din Piteşti, nemultumiti de valoarea salariilor mici sunt in greva. In cazul Oltchim, ne-am concentrat pe ridicolul si penibilul privatizarii, pe incompetenta politrucilor ajunsi directori de intreprindere, pe indiferenta vinovata si complicitatea politicienilor sau pe situatia celor mai bine de 3.000 angajati. Am scapat insa din vedere intrebarea esentiala: cum poate o intreprindere ca Oltchim, una din mostenirile vechiului regim si viziunii economice comuniste, sa se adapteze vremurilor, sa fie competitiva si productiva, in interesul angajatilor si al statului? E posibil acest lucru?

Intrebarea valorand multe zeci de mii de locuri de munca este daca si cum poate avea Romania o industrie, o politica industriala robusta, care sa reduca decalajul in crestere de competitivitate nu doar fata de vechea Europa, dar si fata de fostele tari cu care am impartit amarul comunismului – Polonia, Cehia, chiar Bulgaria. Cand sunt aproape sa dispara 3.000 locuri de munca de la Oltchim si 6.000 de la grupul Mechel, al doilea mare grup siderurgic din Romania, este nevoie de mai mult decat de managementul declinului. Cand te gandesti, pe de-o parte, ca am ajuns sa dam ajutoare de stat de 100 milioane euro pentru 100 locuri de munca create si, pe de alta parte, ca aproape intr-o singura zi ne putem trezi mai „bogati” cu 10.000 someri doar de la Oltchim si Mechel, nu cred ca mai poate fi pierdut timpul contempland copacii sau privind artificiile lui Dan Diaconescu.

Preocuparea ar trebuie sa fie cum imaginam si punem in practica o politica industriala inteligenta pentru Romania, care sa duca la reducerea imensului deficit de locuri de munca. Cum cream conditiile fiscale, de educatie si infrastructura pentru a avea intreprinderi solide, competitive, care aduc locuri de munca bine platite. Nu este vorba de a reinvia colosii comunisti, ci de a gandi, in privinta locurilor de munca, in logica cifrelor mari. Romania nu are, pe termen mediu, sanse semnificative de dezvoltare fara o industrie puternica, dar pentru un astfel de tel e nevoie de un efort coordonat, nu de privatizari facute ca sa scapam de responsabilitati.

Ramane in sarcina Guvernului si a partidelor politice sa coordoneze si sa accelereze acest proces de cautare si de gasire a unui contur industrial pentru Romania. Asa vom sti, de exemplu, daca statul trebuie sa dea 150 milioane de euro pentru cele patru combinate ale Mechel sau in ce fel trebuie sa privatizam Oltchim”, mai scrie fostul preşedinte al PSD. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.