Acasă Politic Bucuresti: Infiintarea Tinutului Secuiesc nu a trecut nici de Senat

Bucuresti: Infiintarea Tinutului Secuiesc nu a trecut nici de Senat

DISTRIBUIȚI

– Propunerea legislativa privind autonomia Tinutului Secuiesc, initiata de deputatul Becsek Garda Dezso si de senatorul Sogor Csaba a fost respinsa astazi de plenul Senatului,

cu 54 de voturi impotriva, cinci voturi pentru si doua abtineri.

Cei doi parlamentari UDMR doreau dobandirea autonomiei judetelor Harghita si Covasna si a unei parti din judetul Mures, iar noua regiune astfel creata sa dobandeasca personalitate juridica in cadrul statului roman.

Anterior si Comisiile de specialitate respinsesera proiectul, cu argumentarea ca „incalca in mod flagrant principiile si normele de natura constitutionala, potrivit carora Romania este un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil, iar potrivit art. 2 suveranitatea nationala apartine poporului roman, pe care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum”.

In raportul senatorilor juristi si al celor din Comisia pentru administratie publica se mai prevede ca „sub pretextul principiului autonomiei locale consacrat de Constitutie”, initiatorii propunerii de lege au dorit „existenta unui teritoriu rupt de statul national, unitar si indivizibil prin crearea de institutii si societati comerciale proprii, camere de comert proprii, politie proprie, protectie sociala si asigurari sociale proprii, ca si o structura administrativa interna proprie”.

Senatul este for decizional in acest caz. Propunerea de lege a fost respinsa si de Camera Deputatilor in sedinta din 12 octombrie 2005. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.