Acasă Politic Bucuresti: Liniile de actiune pe care Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni isi...

Bucuresti: Liniile de actiune pe care Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni isi propune sa le urmeze

DISTRIBUIȚI

112962 – 05092012 – Secretarul de stat Natalia Intotero a participat, marţi, la sesiunea plenara cu tema “Asistenta romanilor din strainatate si servicii consulare” organizata in cadrul Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane. Sesiunea s-a desfasurat sub forma unui dialog deschis,

la aceasta luand parte Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ovidiu Dranga, secretar de stat in Ministerul Afacerilor externe, sefii misiunilor consulare, precum si directorii Institutelor Culturale Romane.

In cadrul dezbaterii, Natalia Intotero a prezentat principalele linii de actiune pe care Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni isi propune sa le urmeze. Intre acestea se regasesc sustinerea organizarii de cursuri de limba romana in comunitatile din diaspora, dotarea cu carte romaneasca a bibliotecilor, promovarea in strainatate a elitelor romanesti si a programelor de burse de studii adresate tinerilor romani care locuiest in strainatate, sprijinirea manifestarilor dedicate traditiilor si folclorului romanesc, continuarea proiectului de tabere pentru tinerii romani din afara granitelor si chiar extinderea programului de vizite in tara si la alte categorii de etnici romani si, nu in ultimul rand, mentinerea sprijinului pentru mass-media in limba romana din strainatate.

Totodata, secretarul de stat si-a exprimat sustinerea fata de initiative anuntata marţi de ministrul Titus Corlatean de constituire a unui Consiliu Consultativ interinstitutional, afirmand ca acest proiect “ar asigura cadrul necesar pentru solutionarea eficienta a problemelor romanilor aflati in strainatate”.

In finalul dezbaterii, Natalia Intotero a tinut sa puncteze importanta identificarii unor canale de comunicare cu autoritatile straine in domeniul protectiei minoritatilor nationale. “Avem incredere in actiunile intreprinse la nivel diplomatic pentru deblocarea mecanismelor de cooperare in domeniul protectiei minoritatilor nationale. Suntem, la randul nostrum, preocupati de situatia etnicilor romani din comunitatile istorice, care intampina dificultati in pastrarea si transmiterea mai departe a limbii, traditiilor si culturii romanesti. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni nu se va abate de la misiunea sa de sprijinire si incurajare a manifestarii identitatii entice, culturale, religioase si lingvistice a romanilor din diaspora”, a spus Natalia Intotero. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.