Acasă Politic Bucuresti: Traian Basescu: USL a incercat “sa faca tandari statul de drept”,...

Bucuresti: Traian Basescu: USL a incercat “sa faca tandari statul de drept”, dar “situatia a fost resetata”

DISTRIBUIȚI

112927 – 04092012 – Presedintele Traian Basescu s-a întâlnit cu diplomații români, aflați în țară cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației, organizată de MAE.

Cu acest prilej au fost făcute și primele declarații publice ale lui Traian Băsescu, după revenirea la Palatuș Cotroceni. În urma suspendării sale de Parlament.

În deschiderea întâlnirii, la care a participat și ministrul de Externe, Titus Corlățean, președintele Traian Băsescu a făcut, pentru ambasadori, propriul rezumat asupra situației din ultima perioadă.

„Din păcate, în luna iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face țăndări statul de drept”, a afirmat Traian Basescu, reamintind destituirea Avocatului Poporului, singurul care putea ataca ordonanțele de urgență ale guvernului, destituirea șefilor camerelor parlamentare, emiterile „abuzive” de ordonanțe de urgență care au „blocat funcționarea instituțiilor”, inclusiv cea prin care Curții Constituționale i se lua dreptul de a decide asupra hotărârilor Parlamentului.

Președintele a reamintit și alte elemente, cum ar fi „ocuparea radioului și a Televiziunii publice”, care au arătat „abuzul de putere al unei majorități nerezultată din alegeri. Asta a făcut ca reacția aliaților noștri să fie extrem de puternică”.

Traian Băsescu a acuzat „majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri” că a încălcat „în mod grav” criteriile politice de la Copenhaga, criterii care obligă România la „stabilitatea instituțiilor care garantează democrația”.

Reamintind că noua majoritate parlamentară a destituit „prin artificii legislative” președinții camerelor parlamentare și apoi a trecut la suspendarea presedintelui, a demis Avocatul Poporului, Traian Băsescu a afirmat că acela a fost momentul în care partenerii externi ai României „nu au mai avut niciun dubiu” cu privire la ce s-a intamplat la Bucuresti, mai ales ca au avut loc si „atacuri continue la adresa justitiei”, fie ca a fost vorba de Curtea Constitutionala, de parchete, de DNA.

„Aceste lucruri au facut ca Romania sa fie pusa sub lupa aliatilor nostri si in mod deosebit a CE care este garantul respectarii tratatelor Uniunii”, a explicat presedintele, aratandu-se surprins ca „politicieni de varf din Romania” au negat dreptul presedintelui CE, Jose Manuel Barosso, sau comisarului european Viviane Reding de a veghea la respectarea tratatelor UE.

Traian Basescu a subliniat ca „situatia din Romania a fost resetata”, precizand insa ca „pana acum partial”, datorita faptului ca „institutiile au ramas in picioare”.

„Am vazut ca sunt politicieni din afara Romaniei care isi aroga salvgardarea statului de drept in Romania. Pozitia mea, eu am fost aici si stiu ce s-a intamplat, este ca restabilirea statului de drept in Romania, atat cat s-a produs pana acum,dar se va produce integral, este ca institutiile au ramas in picioare impotriva furiei politice”, a declarat presedintele, adaugand ca atat Curtea Constitutionala, cat si DNA, Parchetul General, dar si structurile de securitate nationala „au ramas toate verticale si au slujit statul de drept”.

„Acesta este mesajul pe care vreau sa il preia toti ambasadorii romani: institutiile statului de drept au ramas in functiune”, le-a mai transmis presedintele diplomatilor prezenti la intalnire. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.