Acasă Politic Sondaj: Un sondaj CSOP pro-Basescu si PDL

Sondaj: Un sondaj CSOP pro-Basescu si PDL

DISTRIBUIȚI

113222 – 16092012 – Referendumul a produs o răsturnare a tendinţelor referitoare la percepţiile românilor faţă de lideri şi partide politice, generând pagube în tabăra USL şi câştig de imagine pentru preşedintele Traian Băsescu şi PDL,

arată un sondaj CSOP citat de Realitatea TV.

            În contextul desfăşurării, la sfârşitul lunii iulie, a referendumului pentru demiterea preşedintelui, numărul românilor care apreciază că lucrurile din ţara noastră evoluează într-o direcţie greşită a crescut la 74%, faţă de 64% în lunile mai-iunie ale acestui an.

            Evoluţiile politice din această vară i-au adus un câştig de imagine consistent lui Traian Băsescu, iar trendul se menţine pozitiv şi după reîntoarcerea acestuia la Cotroceni. În sondajul CSOP din septembrie, 20% din români au o părere bună şi foarte bună despre Traian Băsescu, faţă de doar 14% în luna mai sau de 19% în luna august.

            Liderii USL decontează însă, din punct de vedere al percepţiilor electoratului, costurile referendumului, şi se înscriu pe un trend descendent. Un procent de 29% dintre români au o părere bună şi foarte bună în septembrie despre Victor Ponta, faţă de 32% câţi erau favorabili aceluiaşi lider politic în sondajele din august. Situaţia este similară în cazul lui Crin Antonescu, cotat cu o favorabilitate de 25% în septembrie, faţă de 28% în luna august.

            CSOP îi plasează pe liderii PDL într-un pluton compact: Vasile Blaga are 15% şi îl devansează pe Emil Boc cu două procente; urmează, pe locul al treilea în partid, Elena Udrea, cu favorabilitate de 10%, aceasta surclasându-l pe Adriean Videanu care este cotat cu favorabilitate de 9%.

            Mihai Răzvan Ungureanu a reuşit să îşi conserve, în această vară, favorabilitatea la 20%, iar 15% dintre românii cu drept de vot au o părere bună sau foarte bună despre Dan Diaconescu.

            Nivelul de satisfacţie al populaţiei în ceea ce priveşte activitatea Guvernului Ponta a scăzut de la 32% în luna mai la 20% în septembrie, înregistrând un minim de 14% în luna iunie a acestui an, în timp ce încrederea oamenilor faţă de capacitatea guvernului de a-i ajuta să facă faţă crizei este relativ constantă, în jur de 30%. CSOP arată că participarea PDL la vot in alianta cu alte partide de centru-dreapta ar dezavantaja USL şi ar aduce un avantaj electoral PP-DD. USL avea, la începutul lunii septembrie, o intenţie de vot de 49% dacă în alegeri s-ar prezenta Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, NR, alianţă cotată cu o intenţie de vot de 24%. La acelaşi moment, intenţia de vot pentru USL este de 50% dacă în alegeri PDL s-ar prezenta singur, obţinând 21% din voturi. PP-DD ar obţine 14% din voturi dacă PDL candideaza în alianţă şi 12% din voturi dacă PDL merge pe cont propriu. Din acealaşi sondaj rezultă că Alianţa PDL, PNTCD, ICCD, NR poate să adauge la scorul PDL doar 3%. Dealtfel ICCD este cotat cu o intenţie de vot de 3%, iar PNTCD şi NR cu 1% fiecare. În timp ce 26% dintre românii cu drept de vot cred că această Alianţă este bună, 31% cred că este un lucru rău. CSOP a testat şi numele posibile ale Alianţei, câştig de cauză având în final „Alianţa România Dreaptă”. Un procent de 31% din cei intervievaţi aşteaptă apariţia de noi partide pe scena politică autohtonă, în timp ce 49% nu au aşteptări în acest sens. CSOP a efectuat, în perioada 7-10 septembrie 2012, la comanda PDL, un sondaj de opinie reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de peste 18 ani. Metoda folosită a fost interviul faţă în faţă pe bază de chestionar standardizat, iar eroarea este de +/-3,1%. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.