Acasă Politic 20 de ani fara Doina si Ion Aldea-Teodorovici

20 de ani fara Doina si Ion Aldea-Teodorovici

DISTRIBUIȚI

114262 – 29102012 – Astăzi se împlinesc 20 ani de la accidentul în care Doina şi Ion Aldea-Teodorovici și-au pierdut viata, reaminteste Romanian Global News.

Cei doi artisti, militanti pentru reunirea Basarabiei cu România, sunt printre cei care au sustinut cu tarie revenirea la limba română şi grafia latină in Republica Moldova.

Soţii Ion şi Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii ’90 au cântat despre limba română şi Eminescu, pe care l-au reintrodus astfel în cultura din Republica Moldova.

Parlamentul a declarat anul 2012 drept Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici şi-au pierdut viaţa într-un teribil accident care s-a produs în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în 1992, în apropiere de localitatea Coşereni (Ialomita). Artiştii au susţinut sute de concerte pe scenele de la Chişinău, dar şi în faţa soldaţilor moldoveni, în timpul conflictului armat de pe Nistru.

Artiştii şi-au riscat atunci viata, cântând la doar câteva sute de metri de trupele militare ruse. Simboluri ale Renaşterii Naţionale, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au elogiat în piesele lor limba română şi valorile neamului, fiind unii dintre făuritorii podului de flori dintre Basarabia şi România, în 1990.

La împlinirea a 20 de ani de la trecerea în vesnicie a militanţilor pentru unirea Basarabiei cu România, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012 i-au omagiat la Coşereni pe cei doi artişti. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.