Acasă Politic Alba: 90 de ani de la incoronarea lui Ferdinand “Întregitorul

Alba: 90 de ani de la incoronarea lui Ferdinand “Întregitorul

DISTRIBUIȚI

113936 – 15102012 –  Pe 15 octombrie, se împlinesc 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand Întregitorul şi a Reginei Maria, suverani ai României Mari.

Personalitate marcantă a monarhiei în România, simbol al unităţii naţionale prin Unirea din 1918 şi de aceea supranumit “Întregitorul“, Ferdinand devenea rege al României în 1914, la vârsta de 49 de ani. Momentul istoric prin care Ferdinand a intrat în conştiinţa românilor s-a petrecut la doi ani distanţă.

Regele a prezidat în august 1916 Consiliul de Coroană în care s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva Germaniei, ţara natală a regelui.

Academicianul Dan Berindei povesteşte că, de numele lui Ferdinand se leagă acest mare sacrificiu personal pe care el l-a făcut ca german, intrând în război împotriva patriei sale de origine. “A făcut acest sacrificiu care l-a costat foarte mult sufleteşte. A fost loial faţă de ţara sa de adopţiune şi care devenise ţara sa şi apoi a patronat această renaştere a României Mari”, a spus academicianul.

Regele Ferdinand a fost permanent sprijinit în momentele cruciale ale istoriei României din perioada domniei sale de Regina Maria. Cultivată, inteligentă, activă, regina s-a angajat în realizarea destinelor României şi a fost un ambasador remarcabil al ţării, fără să fie de meserie diplomat. “Am ştiut să pun România pe hartă” – spunea regina Maria în scrierile sale şi istoricii sunt de acord că reginanu a exagerat cu nimic prin aceste cuvinte.

Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au fost prezenţi marţi la Alba Iulia unde au fost întâmpinaţia de militari din Regimentul 30 Gardă. La sosirea în gara, fanfara militară a intonat Imnul României şi Imnul Regal, “Trăiască Regele”.

Altetele Lor Regale Principesa Mostenitoare, Principele Radu si Principele Nicolae ai Romaniei au participat la un Te Deum la Catedrala Încoronării, apoi, în Sala Unirii, la vernisajul expozitiei ,,90 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia” si ulterior, la Parada Costumelor Populare. La evenimente au participat ministri, reprezentanti ai Corpului Diplomatic, ai Academiei Romane si ai diverselor culte religioase, mass-media si reprezentanti ai societatii civile. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.