Acasă Politic Bucuresti: Crin Antonescu si Viorel Hrebenciuc, liderii chiulangiilor din Parlament

Bucuresti: Crin Antonescu si Viorel Hrebenciuc, liderii chiulangiilor din Parlament

DISTRIBUIȚI

113708 – 05102012 – Media prezenţei parlamentarilor în Camera Deputaţilor în actualul mandat a fost 71%, potrivit unui raport realizat de Institutul pentru Politici Publice. Media prezenţei parlamentarilor în Senat a fost 60%.

Cea mai scăzută rată de prezenţă a fost înregistrată de parlamentarii din circumscripţiile Vrancea (52%), Argeş (53%) şi Bucureşti (54%).

Femeile din Parlament au o rată a prezenţei la activitatea din plen mult mai bună decât a bărbaţilor, participând la 74% din lucrări în actualul mandat. Parlamentarii la primul mandat au fost mai mult la voturile finale din plenurile celor două Camere (pe ansamblu – 73% rata prezenţei) decât cei cu experienţă.

Dintre deputaţii cu cea mai slabă prezenţă, sunt de reţinut Viorel Hrebenciuc (27% prezenţă în patru ani de mandat), urmat de Dan Păsat cu 36%, iar la Senat clasamentul general pe tot mandatul este condus de Crin Antonescu cu 6%, după care urmează Ioan Ghişe (18%).

Din punct de vedere al iniţiativelor legislative devenite legi, pe cea mai bună poziţie se situează deputatul Valeriu Tabără, PDL (112 iniţiative legislative depuse dintre care 23 devenite legi între timp) şi pe ultimele poziţii într-un clasament general se află deputatul Marin Bobeş (PSD) cu 7 iniţiative – niciuna devenită lege – şi deputatul Mihai Lupu (PNL), în aceeaşi situaţie.

La Senat pe cea mai bună poziţie a fost în acest mandat Emilian Frâncu, devenit primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la alegerile din iunie anul acesta, urmat de Gheorghe Bîrlea (PDL) cu 62 de iniţiative, dintre care 9 devenite legi. La polul opus în Senat este Petru Şerban Mihăilescu (UNPR) cu 10 iniţiative dintre care niciuna devenită lege.

”Mandatul 2008 – 2012 a reprezentat o premieră printr-o serie de fenomene fără precedent, majoritatea dintre acestea contribuind, din păcate, la scăderea credibilităţii generale a Parlamentului: 22 de parlamentari trimişi în judecată, majoritatea pentru infracţiuni de corupţie, 5 condamnaţi iar pentru 2 s-a solicitat începerea urmăririi penale, totodată alţi 42 de parlamentari verificaţi de Agenţia Naţională de Integritate pentru încălcarea unor prevederi privind regimul declarării averilor şi conflictelor de interese; 11 deputaţi au fost filmaţi în timp ce votau legi în sala de plen folosind atât cartela proprie cât şi a altor colegi (suntem convinşi că numărul acestora este mai mare, împotriva acestora existând probe incontestabile date de casetele cu filmări ale jurnaliştilor, în baza cărora IPP a adresat sesizări Camerei Deputaţilor), 8 dintre aceştia fiind sancţionaţi (o premieră la nivelul parlamentarismului roman) prin interzicerea participării la lucrările Camerei pentru o zi; crearea unui grup parlamentar inexistent la data alegerilor parlamentare în 2008, concomitent cu lipsa de interes pentru organizarea de alegeri în colegiile vacante în urma demisiilor/deceselor unor parlamentari, fapt care duce la sub reprezentarea a câteva milioane de alegători; accesul publicului la şedinţele şi documentele produse de către comisii rămâne o mare problemă pentru Parlamentul românesc iar practica adoptării de avize şi rapoarte fără cvorum în comisiile permanente se practică la scară largă iar situaţiile frecvente în care reprezentanţii presei sau ai societăţii civile sunt invitaţi să părăsească sala de şedinţă înainte de vot contribuie la o consulatare cvasi-inexistentă în procesul legislativ cu societatea civilă; scăderea nivelului de transparenţă în privinţa afişării informaţiilor privind cheltuielile angajate cu activitatea parlamentară; enomenul migraţiei politice s-a amplificat împotriva tuturor angajmentelor politice luate de toate partidele politice. Numărul parlamentarilor migratori s-a dublat în acest mandat faţă de cele anterioare (59 deputaţi şi 35 senatori au schimbat cel puţin o dată grupul parlamenta), fenomenul nefiind doar tolerat, ci chiar încurajat de partidele politice”, se mai arată într-un comunicat al Institutului pentru Politici Publice. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.