Acasă Politic Bucuresti: Patronatele din Turism cer Guvernului sa elimine impozitarea tichetelor de vacanta

Bucuresti: Patronatele din Turism cer Guvernului sa elimine impozitarea tichetelor de vacanta

DISTRIBUIȚI

113606 – 02102012 – Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) cere Guvernului să elimine impozitarea cu 16% a tichetelor de vacanţă, măsură care ar creşte cu peste 1,5 milioane de persoane numărul turiştilor

angajaţi în mediul privat care şi-ar petrece vacanţa în ţară, ceea ce ar reprezenta încasări suplimentare de peste 1,2 miliarde de euro.

Legea privind tichetele de vacanţă promulgata prin ordonanţa de urgenţă nr. 8 din 18 februarie 2009 a eşuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevazute a fost şi impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creşă şi de vacanţă.

„Astfel, din cauza impozitării cu 16% a sumelor reprezentând tichetele de vacanţă, la mai bine doi ani de când s-a luat această măsură numărul tichetelor de vacanţă utilizate în prezent de către angajatorii privaţi este aproape nul. Această lege a fost readusă în discuţie de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) ca fiind o şansă acordată turismului românesc, care ar putea să-şi consolideze creşterile din acest an şi în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate şi de firmele private şi a stimula astfel creşterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanţă”, a declarat Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

FPTR estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiştilor care îşi petrec concediile în destinaţiile interne să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creşteri de peste 1,2 miliarde de euro, dacă ţinem cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

FPTR susţine modificarea legii privind tichetele de vacanţă pentru ca aceasta să devină operaţională, deoarece ea nu a fost pusă în practică de angajatorii privaţi din cauza impozitării sumelor reprezentând contravaloarea tichetelor de vacanţă.

Studiile realizate până în prezent demonstrează că preferinţele românilor sunt legate în primul rând de creşterea gradului de confort şi relaxare într-o vacanţă petrecută alături de familie, în special în România şi la tarife cât mai mici.

„Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în ţări precum Franţa, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveţia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanţă a fost implementat şi pus în practică cu succes. De aceea aceste ţări reuşesc să reţină între graniţele proprii un număr mare de turişti. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiţie a angajatorului în astfel de vacanţe oferite salariaţilor ar aduce beneficii de ambele părţi, reprezentând o stabilizare a forţei de muncă şi o măsură eficientă de motivare a angajaţilor”, a mai declarat preşedintele FPTR.

Aplicarea acestui sistem de oferire şi utilizare a tichetelor de vacanţă va avea un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte promovarea turismului intern al României şi creşterea numărului de turişti, dar şi în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, prin creşterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.