Acasă Politic CEDO: Rusia, obligata la despagubiri pentru incalcarea dreptului la educatie in regiunea...

CEDO: Rusia, obligata la despagubiri pentru incalcarea dreptului la educatie in regiunea transnistreana

DISTRIBUIȚI

114096 – 22102012 – Rusia este vinovată de încălcarea dreptului la educatie în regiunea transnistreană si este obligată să achite despăgubiri morale de un milion şi douăzeci de mii euro plus cincizeci de mii euro cu titlu de costuri

de reprezentare, transmite Romanian Global News.

Acesta este verdictul pronuntat de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Judecătorii CEDO au decis că Federatia Rusă a încălcat drepturile elevilor din şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreana.Totodată, Curtea a decis că Republica Moldova nu se face vinovată de violarea dreptului la educaţie în cauzele date.

170 de elevi, părinţi şi profesori au denunţat presiunile la care au fost supuşi din partea regimului din stânga Nistrului pentru a renunţa la utilizarea alfabetului latin.

Dosarele au fost depuse la CEDO în 2004. Atunci, pretinsul soviet suprem de la Tiraspol a hotărât să închidă cele opt şcoli cu predare în limba română din regiune şi să le treacă în subordinea autorităţilor transnistrene. Copiii, părinţii şi profesorii s-au opus deciziei.

După câteva luni, la presiunea OSCE şi Consiliului Europei, şcolile au continuat predarea în limba română. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.