Acasă Politic Ministerul Sanatatii lanseaza Planul national de prevenire si management al tuberculozei multidrog...

Ministerul Sanatatii lanseaza Planul national de prevenire si management al tuberculozei multidrog rezistenta

DISTRIBUIȚI

113613 – 02102012 – “Suntem preocupaţi să identificăm toate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă şi să asigurăm accesul pacienţilor la tratament. Am dezvoltat, împreună cu reţeua anti-tuberculoză,

un program care să răspundă acestor deziderate. Dorim să asigurăm un tratament eficient pentru toţi pacienţii diagnosticaţi, care să nu cunoască discontinuităţi datorate unor impedimente administrative, iar evoluţia pacientului să fie urmărită pe toată durata acestuia astfel încât să poată fi rapid surprinsă o evoluţie nefavorabilă care ar impune modificarea atitudinii terapeutice”,a declarat , marţi, dr. Vasile Cepoi, cu ocazia lansării Planului naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog rezistentă în România.

Programul a fost lansat, la Palatul Victoria, în prezenţa comisarului european John Dalli şi a directorului Regional OMS, Szuszanna Jakab.

Conform documentului, autorităţile sanitare din România vor dezvolta reţeaua naţională de tratament a cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă. Intervenţiile propuse privesc identificarea cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă şi diagnosticarea corectă a profilului de rezistenţă, managementul adecvat al fiecărui caz identificat, atenţia specială acordată unui grup cu risc evolutiv sever şi cu risc ridicat de transmitere de germeni ai tuberculozei multidrog rezistentă.

Tuberculoza este recunoscută drept o problemă de sănătate publică chiar dacă în ultimele decenii numărul de cazuri a diminuat semnificativ în zonele dezvoltate ale planetei, graţie măsurilor de limitare a extinderii contaminării şi a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate; în prezent însă ameninţarea tuberculozei a fost agravată de creşterea numărului de cazuri determinate de Mycobacterium tuberculosis rezistent la unele antituberculoase.

Această evoluţie indusă chiar de utilizarea antituberculoaselor a fost accelerată atât de folosirea lor inadecvată (doze insuficiente, administrări prea spaţiate, scheme mult prea simplificate) cât şi de lipsa de aderenţă la tratament. Şi apoi de transmiterea acestor germeni modificaţi în grupuri de pacienţi defavorizate. – www.promptmedia.ro

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.