Acasă Politic Bruxelles: Comisia Europeana cheama statele membre la finalizarea pietei interne a energiei

Bruxelles: Comisia Europeana cheama statele membre la finalizarea pietei interne a energiei

DISTRIBUIȚI

114704 – 16112012 – O piaţă internă europeană a energiei eficientă, interconectată şi transparentă va oferi cetăţenilor şi întreprinderilor o aprovizionare cu energie sigură şi durabilă la cel mai mic preţ posibil. Prin Comunicarea din 15 noiembrie privind modul în care piaţa internă a energiei poate deveni eficace,

Comisia invită statele membre să îşi intensifice eforturile de a transpune şi de a pune în aplicare normele existente privind piaţa internă europeană a energiei. Comisia va colabora cu statele membre pentru a consolida poziţia consumatorilor şi pentru a reduce intervenţiile de stat care distorsionează pieţele.

Comisarul pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: „În ceea ce priveşte gazul şi electricitatea, întreprinderile şi cetăţenii sunt interesaţi de două lucruri – siguranţa aprovizionării în orice moment şi un preţ accesibil. Aceste lucruri pot fi realizate cel mai bine printr-o piaţă europeană a energiei funcţională.”

Chiar dacă s-au realizat deja progrese în ceea ce priveşte opţiunile oferite consumatorilor, stabilizarea preţurilor angro ale energiei şi asigurarea unei aprovizionări suficiente în orice moment, mai sunt încă multe de făcut pentru a utiliza pe deplin potenţialul unei pieţe europene cu adevărat integrate. Pentru a finaliza piaţa internă a energiei a UE până în 2014, Comisia prevede mai multe acţiuni.

Punerea în aplicare a legislaţiei privind piaţa internă şi asigurarea respectării normelor privind concurenţa – Deşi au trecut 20 de luni de la termenul limită de transpunere din martie 2011, unele state membre nu au transpus încă integral cel de-al treilea pachet privind piaţa energiei. Comisia va continua procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, pentru a se asigura că normele europene relevante sunt puse în aplicare în mod corect. Normele privind concurenţa trebuie să fie aplicate cu fermitate pentru a asigura condiţii de concurenţă echitabile pentru toţi actorii de pe piaţă.

Consolidarea poziţiei consumatorilor – Studiile arată că doar unul din trei consumatori compară ofertele de servicii. Conform estimărilor, consumatorii din UE ar putea economisi până la 13 miliarde EUR pe an dacă ar alege cel mai ieftin furnizor de electricitate disponibil. Comisia se va asigura că drepturile consumatorilor înscrise în legislaţia UE vor fi vizibile în legislaţia naţională şi vor fi respectate în mod corespunzător de către toţi actorii de pe piaţă. Acestea includ dreptul de a trece de la un furnizor la altul în decurs de trei săptămâni, fără costuri financiare. Comisia va promova, de asemenea, introducerea sistemelor de contorizare inteligente, care vor permite consumatorilor să-şi gestioneze consumul în timp real şi să îşi controleze mai bine facturile de energie. O atenţie specială va fi acordată protecţiei consumatorilor vulnerabili. În plus, Raportul privind transparenţa pieţelor cu amănuntul ale energiei din UE oferă recomandări privind prezentarea clară a preţurilor, tarifelor şi ofertelor. În plus, în prezent, doar nouă state membre (Austria, Republica Cehă, Germania, Finlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Slovenia, Suedia şi Regatul Unit) nu au preţuri cu amănuntul pentru energie reglementate. Preţurile stabilite prin intervenţia statului nu oferă consumatorilor cel mai bun raport calitate-preţ. Ele riscă să ofere o impresie falsă de protecţie şi nu stimulează consumatorii să examineze în mod activ opţiuni mai bune, inclusiv serviciile privind eficienţa energetică. Mai mult, preţurile reglementate pentru consumatorii finali împiedică investiţiile. Ele împiedică întreprinderile să intre pe piaţă şi să investească în noi modalităţi de producere a energiei. Preţurile reglementate la un nivel inferior costurilor duc la datorii care, în cele din urmă, vor fi plătite de contribuabili.

Asigurarea flexibilităţii pieţei – Unele state membre intenţionează să sprijine producătorii de electricitate pentru ca aceştia să garanteze că există o capacitate suficientă de producere de energiei şi atunci când nu se produce energie din surse de energie variabile precum energia solară sau eoliană. Această procedură poartă numele de mecanism de asigurare a capacităţii. Totuşi, mecanismele de asigurare a capacităţii introduse prematur şi concepute în mod defectuos pot duce la fragmentarea pieţei interne şi pot împiedica investiţiile. Înainte de a introduce astfel de mecanisme, statele membre ar trebui să analizeze dacă există o lipsă de invesţitii în sectorul producerii de energie şi de ce. Înainte ca statele membre să intervină pe piaţă la nivel naţional, ar trebui să se ia în considerare soluţii transfrontaliere. De obicei, soluţiile europene prezintă un raport calitate-preţ mai bun.

În plus, Comisia va propune orientări privind programele de sprijin pentru sursele de energie regenerabile care vor spori eficacitatea pieţei interne.

În februarie 2011, şefii de stat din UE au declarat că piaţa internă a energiei trebuie finalizată până în 2014.

Cel de-al treilea pachet privind piaţa energiei este piatra de temelie a integrării pieţei gazului şi a energiei electrice. El prevede următoarele măsuri: (i) separarea reţelelor (separarea activităţilor privind reţelele de gaz şi electricitate care ţin de generarea, producerea şi transportul energiei); (ii) aspecte legate de protecţia consumatorilor (în special cu privire la obligaţia statelor membre de a proteja consumatorii vulnerabili, de a oferi consumatorilor informaţii transparente privind facturile şi contractele, de a stabili un singur punct de contact şi un mecanism alternativ pentru soluţionarea extrajudiciară a litigiilor) şi (iii) independenţa şi competenţele autorităţilor naţionale de reglementare. –

www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.