Acasă Politic Bruxelles: Plan pentru protejarea apelor Europei

Bruxelles: Plan pentru protejarea apelor Europei

DISTRIBUIȚI

114694 – 16112012 – Comisia Europeană a lansat un plan de acţiune pentru protejarea resurselor de apă ale Europei. Este vorba de o strategie vizând asigurarea disponibilităţii unei ape de calitate, în cantităţi suficiente, care să răspundă nevoilor populaţiei, economiei şi mediului.

În ciuda progreselor înregistrate în ultimii ani, calitatea apelor din UE lasă de dorit. Nici în ceea ce priveşte cantitatea de apă disponibilă nu stăm mai bine: deficitul de apă devine o problemă din ce în ce mai răspândită în Europa, în vreme ce un număr prea mare de state membre se confruntă cu tot mai multe fenomene extreme, cum ar fi inundaţiile.

Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a rezolva problemele vechi şi noi, în special poluarea apei, captarea apei pentru agricultură şi producţia de electricitate, utilizarea terenurilor şi efectele schimbărilor climatice. Sunt necesare măsuri consolidate pentru a ajuta UE să îşi protejeze resursele de apă şi să îmbunătăţească eficienţa utilizării  resurselor sale (inclusiv a apei).

Janez Potočnik, comisarul pentru mediu, a declarat: „Acest plan de acţiune arată că avem o bună înţelegere a problemelor cu care ne confruntăm şi că dispunem de o bază solidă pentru a le aborda. A venit momentul să trecem la acţiune pentru a beneficia pe deplin de legislaţia noastră şi a deschide calea unor soluţii inovatoare la nivel strategic şi la nivel practic în acest sector. Este necesar un echilibru durabil între cererea şi oferta de apă, luând în considerare nevoile populaţiei şi pe cele ale ecosistemelor naturale pe care se bazează aceasta.”

Pentru a atinge până în 2015 obiectivul referitor la o stare bună a apelor, stabilit deja prindirectiva-cadru privind apa, planul de acţiune propune o abordare strategică pe trei niveluri: îmbunătăţirea implementării politicii actuale a UE în domeniul apei, prin exploatarea la maximum a posibilităţilor oferite de legile în vigoare; de exemplu, stimularea adoptării de măsuri de reţinere naturală a apei, cum ar fi refacerea zonelor umede şi a zonelor inundabile ori îmbunătăţirea implementării principiului „poluatorul plăteşte” prin măsurători, stabilirea tarifelor şi o analiză economică mai bună; favorizarea integrării obiectivelor politicii în domeniul apei în alte domenii strategice relevante, cum ar fi agricultura, pescuitul, energia regenerabilă, transportul, precum şi fondurile de coeziune şi fondurile structurale; acoperirea lacunelor cadrului existent, în special în ceea ce priveşte instrumentele necesare pentru creşterea eficienţei utilizării apei; în acest sens, planul de acţiune prevede stabilirea de către statele membre a unor obiective în materie de contabilizare a apei şi de eficienţă a utilizării apei, precum şi elaborarea de norme UE în ceea ce priveşte reutilizarea apei.

Planul de acţiune nu prevede un cadru constrângător care să stabilească o soluţie unică universală, ci le propune statelor membre un set de instrumente susceptibile să îmbunătăţească gospodărirea apei la nivel naţional şi regional şi la nivelul bazinelor hidrografice.

Planul de acţiune precizează că protecţia apei nu se limitează la protecţia mediului, ci este de asemenea o problemă de sănătate şi de bunăstare, care are efecte asupra creşterii economice şi prosperităţii. Planul de acţiune urmăreşte să garanteze că sectorul apei din UE exploatează din plin potenţialul său de creştere şi că sectoarele economice care depind de disponibilitatea apei la anumiţi parametri calitativi pot prospera şi stimula astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Planul de acţiune beneficiază de susţinerea unui parteneriat european pentru inovare in domeniul apei lansat în mai 2012.

Implementarea propunerilor prezentate în planul de acţiune se va face în cadrul strategiei comune de implementare a directivei-cadru privind apa. Este vorba de un proces deschis şi participativ care reuneşte statele membre, organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi. Calendarul planului de acţiune privind apa este strâns legat de cel al strategiei Europa 2020 a UE şi în special de cel al Foii de parcurs privind eficienta utilizarii resurselor 2011, în cadrul căreia planul de acţiune este elementul-cheie în domeniul apei. Totuşi, analiza pe care se bazează planul de acţiune acoperă o perioadă mai lungă, care se întinde până în 2050, şi este de aşteptat să contureze politicile UE în domeniul apei pe termen lung.

În 2000, directiva-cadru privind apa a instituit un cadru juridic pentru protejarea şi restabilirea purităţii apei în întreaga Europă şi pentru garantarea utilizării acesteia pe termen lung şi în mod sustenabil.Obiectivul general al directivei-cadru privind apa este de a readuce toate apele – de exemplu lacuri, râuri, pâraie şi pânze freatice – la o stare sănătoasă până în 2015. Însă atingerea obiectivelor politicilor UE în domeniul apei este ameninţată de mai multe probleme vechi şi noi. Planul de acţiune pentru protejarea resurselor de apă ale Europei este răspunsul dat de UE la o provocare permanentă: atingerea obiectivelor politicii UE în domeniul apei. Propunerile din planul de acţiune sunt rezultatul unui proces de vastă consultare a publicului şi a părţilor interesate.

În cursul elaborării planului de acţiune, s-a efectuat o evaluare a planurilor de management al bazinelor hidrografice ale statelor membre ale UE şi a politicii UE privind deficitul de apă şi seceta. Evaluarea a arătat că legislaţia actuală privind apa prezintă încă anumite lacune, precum şi deficienţe considerabile privind implementarea, subliniind de asemenea că este necesar să se rezolve conflictele dintre politica în domeniul apei şi obiectivele altor politici. – www.promptmedia.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.