Acasă Politic Bucuresti: Fond special la MDRT pentru dezvoltarea clusterelor

Bucuresti: Fond special la MDRT pentru dezvoltarea clusterelor

DISTRIBUIȚI

114967 – 28112012 – Ministerul Dezvoltării va pune la dispoziția autorităților locale un fond de investiții care va putea fi accesat doar pentru infrastructura clusterelor. Potrivit ministrului Eduard Helvig, pe circuitul de avizare al executivului se află proiectul unei ordonanțe de urgență prin care MDRT va pune la dispoziție finanțare pentru infrastructura de apă, canal, electricitate, internet, ”tot ceea ce este nevoie pentru ca un parc industrial să ajungă la standard care să le facă attractive pentru investitori”. ”Punem la dispoziția autorităților locale

posibilitatea de a accesa finanțare. Proiectul va beneficia de o finanțare în bugetul anului viitor de 125 milioane lei.Există sustenabilitate pentru cei care vor să aplice pentru un asemenea proiect, cu precizarea că trebuie să creeze minim 100 de locuri de muncă și să atragă investiții de peste 10 milioane de euro”, a precizat ministrul Helvig, în cadrul dezbaterii publice organizată de Consiliul Județean Ilfov și Institutul de Fizică ”Horia Hulubei” pe tema dezvoltării unui cluster high-tech la Măgurele.
”Datorită sucesului acestui proiect cu finanțare europeană (n.r. – Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP) , am reușit să introducem pentru perioada 2014-2020 un proiect special pentru parcurile științifice. Este vorba de proiecte care se vor depune în cadrul programului operațional regional începând cu 2014, iar aceste parcuri științifice vor fi dezvoltate în jurul institutelor de cercetare. Avem la dispoziție cercetare, institute care produc plus-valoare, dar acestea trebuie să poată transfera tehnologia de la zona de cercetare la zona economică, astfel încât România să recupereze diferența față de alte state europene”, a precizat ministrul Dezvoltării.

Cunoscut sub denumirea ”Laserul de la Măgurele”, proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP este finațat cu 180 de milioane de euro din fondurile structurale pentru construirea pe platforma de la Măgurele, lângă Bucureşti, a laserului şi laboratoarelor . Acest proiect implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre şi face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, care include şi Republica Cehă şi Ungaria, în scopul creării unui consorţiu de cercetare european de avangardă.

ELI-NP va avea rolul unui laborator paneuropean şi va găzdui o gamă largă de discipline ştiinţifice, care va include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară şi astrofizică, precum şi ştiinţa materialelor şi ştiinţele vieţii. De asemenea, cercetătorii vor studia posibile noi modalităţi de tratare a materialelor nucleare şi a deşeurilor radioactive. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.