Acasă Politic Bucuresti: Ponta vrea dizolvarea Parlamentului pentru referendum invalidat

Bucuresti: Ponta vrea dizolvarea Parlamentului pentru referendum invalidat

DISTRIBUIȚI

114814 – 22112012 – Prim-ministrul Victor Ponta este de acord ca in Constitutie sa fie inclusa o prevedere prin care Parlamentul sa fie dizolvat daca procedura de suspendare a presedintelui este invalidate prin referendum.

„Am fost tot timpul de acord cu acest lucru. Trebuie insa in acelasi timp sa reglementam procedura de referendum, pentru ca daca suntem ca asta-vara, cand sapte milioane au votat ‘pentru’ si un milion ‘impotriva’, nu poti sa dizolvi Parlamentul. Deci trebuie stabilit ce inseamna majoritatea la referendum”, a explicat Ponta, joi seara, la Romania Tv.

Co-presedintele USL a spus insa ca o astfel de procedura putea fi aplicata in 2007, daca existau prevederi constitutionale.

„Daca la referendum mai multi voteaza impotriva demiterii, asa cum s-a intamplat in 2007, cred ca este foarte bine sa existe aceasta sanctiune pentru un Parlament care se dovedeste ca nu mai are sprijin popular. E foarte logic”, a exemplificat Ponta.

Numirea premierului din partea majoritatii, reglementata prin Constitutie

In ceea ce priveste propunerea USL ca seful statului sa fie obligat prin Constitutie sa desemneze prim-ministrul din partea partidului sau aliantei care a abtinut cele mai multe mandate in Parlament, Victor Ponta a aratat ca este necesara o astfel de prevedere „pentru ca presedintele sa nu poata sa puna chiar pe cine vrea el ca prim-ministru, ci trebuie sa respecte votul popular”.

„Legea fundamentala trebuie modificata in asa fel incat sefii de stat sa nu mai aiba posibilitatea pe care a avut-o domnul Basescu de a viola toate textele Constitutiei, in sensul in care dorea domnia sa”, a adaugat co-presedintele USL.

Intrebat despre propunerea ca deciziile Curtii Constitutionale sa poata fi modificate cu votul a doua treimi dintre parlamentari, Ponta a raspuns ca o astfel de prevedere a fost in Legea fundamentala pana la modificarile aduse in 2003. – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.