Acasă Politic Paris: Sprijin francez pentru reluarea exporturilor de produse agricole romanesti pe piata...

Paris: Sprijin francez pentru reluarea exporturilor de produse agricole romanesti pe piata rusa

DISTRIBUIȚI

114465 – 07112012 – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, alături de secretarul de Stat Achim Irimescu, a participat, marţi, la invitaţia ministrului francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, la o întâlnire de lucru, la Paris.

            Cei doi miniştri şi-au arătat preocuparea faţă de propunerile făcute recent, de reducere a bugetului general al UE pentru perioada 2014-2020 şi implicit al celui pentru agricultură, cu circa 5%. În opinia celor doi oficiali, propunerea iniţială a Comisiei privind bugetul agricol constituie minimul acceptabil.

            De semenea, în cadrul întâlnirii s-au subliniat şi aspecte din propunerea de reformă a PAC, asupra cărora cele două state membre au o poziţie comună, cum ar fi: posibilitatea statelor membre de a acorda plăţi pe suprafaţă mai mari pentru primele hectare; înverzirea – posibilitatea ca în cadrul obligativităţii necultivării a 7% din suprafaţă să se introducă culturi de plante legumicole şi plante proteaginoase; finanţarea corespunzătoare a programelor de dezvoltare rurală.

            În perioada urmatoare vor continua discutiile tehnice cu privire la convergenţa plăţilor directe între statele membre, Franţa insistând pentru considerarea celor doi piloni ai PAC.

Părţile au agreat ca la nivel tehnic să se insiste pentru identificarea unei poziţii generale, comune, asupra PAC, mai ales în contextul în care obiectivele politice generale sunt identice atât pentru România, cât şi pentru Franţa. În acest sens, grupul de lucru româno-francez se va reuni în scurt timp.

            La solicitarea Franţei privind poziţia acesteia asupra prelungirii regimului actual referitor la drepturile de plantare a viţei-de-vie, document semnat deja de 14 state membre ale UE, ministrul român a indicat acordul său în susţinerea demersului francez.

            Ministrul român a vorbit şi despre necesitatea restabilirii bunelor relaţii cu Federaţia Rusă în domeniul agro-alimentar, în urma întâlnirii recente pe care a avut-o cu omologul rus. Discuţia a vut loc şi în contextul inspecţiei veterinarilor ruşi în unităţile româneşti interesate pentru reluarea exporturilor pe piaţa rusă. În acest context, ministrul francez a propus stabilirea unei trilaterale franco-româno-ruse pentru a facilita dialogul necesar restabilirii schimburilor comerciale cu produse agro-alimentare cât mai curând posibil.

Ministrul român l-a invitat pe omologul francez să efectueze o vizită în România, prin care să continue dialogul deschis şi constructiv. Vizita ar urma să aibă loc în prima parte a anului viitor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.