Acasă Politic Bruxelles: În ciuda crizei, marile companii europene continuă să investească în inovare

Bruxelles: În ciuda crizei, marile companii europene continuă să investească în inovare

DISTRIBUIȚI

115196 – 07122012 – În confruntarea cu criza economică şi financiară persistentă, principalele întreprinderi cu sediul în UE continuă să se bazeze pe C&D pentru a câştiga avantaj competitiv. Ele au sporit investiţiile în C&D cu 8,9% în 2011, faţă de 6,1% în 2010. Această creştere a fost aproape egală cu cea a companiilor din Statele Unite (9%), a fost mai mare decât media mondială (7,6%) şi net superioară creşterii companiilor japoneze (1,7%). Sectoarele care utilizează intensiv C&D au avut tendinţa de a avea creşteri ale ocupării forţei de

muncă peste medie. Acestea sunt principalele concluzii ale „Tabloului de bord al investiţiilor în cercetarea şi dezvoltarea industrială din Uniunea Europeană” întocmit de Comisia Europeană pentru 2012 şi care include cei mai mari 1500 de investitori în C&D din lume. În topul 50 mondial se numără 15 întreprinderi din Uniunea Europeană, 18 din Statele Unite şi 12 din Japonia. Producătorul japonez de autoturisme Toyota se află în fruntea clasamentului, iar Volkswagen ocupă primul loc între companiile din UE şi locul al treilea în clasamentul mondial (7,2 miliarde de euro investiţi). Datele recent publicate de Eurostat arată că, în UE, cheltuielile combinate publice şi private în sectorul cercetării au crescut la 2,03% din PIB în 2011, de la 2,01 în 2010. Aceasta s-a produs în principal din cauza creşterii cheltuielilor sectorului privat.

Comisarul european pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat:„Cunoaşterea este seva competitivităţii europene, astfel încât creşterea investiţiilor
companiilor din UE în cercetare şi dezvoltare este o chemare la arme în lupta pentru creştere economică şi locuri de muncă. Trebuie să răspundem ambiţiilor sectorului privat cu investiţii mai mari în C&D la nivel naţional şi european. Liderii UE ar trebui să transmită un semnal puternic prin aprobarea unui buget ambiţios pentru Orizont 2020, viitorul nostru program pentru cercetare şi inovare.”

Investiţiile totale ale companiilor din tabloul de bord arată că SUA se află încă înaintea UE, fapt care se explică prin numărul mai mare de întreprinderi înalt tehnologizate din SUA (178,4 miliarde EUR faţă de 144,6 miliarde euro). Companiile din topul 100 care au cele mai mari creşteri ale cheltuielilor pentru C&D sunt în sectorul TIC, cum ar fi Huawei (48,4%), Apple (36,3%) şi STMicroeleectronics (34,5%). Alte companii din topul 100 cu salturi mari ale investiţiilor în C&D sunt din sectoarele automobilelor şi al pieselor de schimb, unele situate în UE, cum ar fi BMW (21,6%) şi Renault (19,4%). În UE, creşterea C&D în 2011 este, în mare măsură, condusă de sectorul automobilelor (16,2% creştere), care reprezintă cea mai mare parte a investiţiilor în C&D în UE (25%). Companii cu sediul în Germania, care reprezintă aproximativ o treime din totalul investiţiilor private în C&D din UE, au crescut investiţiile în C&D cu aproximativ 9,5%. Companii din Regatul Unit şi Franţa, care reprezintă, de asemenea, o mare parte a cercetării private, au înregistrat creşteri de 13,1% şi respectiv 7,6%.

Tabloul de bord 2012 se bazează pe un eşantion de 1 500 de companii, cei mai mari investitori în C&D la nivel mondial şi reprezentând aproximativ 90% din totalul cheltuielilor pentru cercetare şi dezvoltare ale companiilor din întreaga lume. Acesta măsoară valoarea totală a investiţiilor globale ale acestora pentru C&D finanţate cu fonduri proprii, indiferent de locul în care se desfăşoară cercetarea şi dezvoltarea relevante. Din cele 1 500 de companii, 405 au sediul în UE, 503 în SUA, 296 în Japonia şi 296 în restul lumii, inclusiv Elveţia, Coreea de Sud, China, India şi alte 23 de ţări. Fiecare din ţările reprezentate în tabloul de bord au investit 35 de milioane euro sau mai mult în C&D în 2011.

Datele din tabloul de bord arată că creşterea ocupării forţei de muncă este, în general, mai ridicată în sectoarele de cercetare şi dezvoltare intensivă. Ocuparea forţei de muncă în cazul unui eşantion de 815 companii incluse în tabloul de bord a crescut în general cu 22,3% în perioada 2003-2011, această creştere fiind provocată de creşterea din sectoarele de cercetare şi dezvoltare intensivă (36,1%). În eşantionul de companii din UE, creşterea ocupării forţei de muncă a fost foarte puternică în sectoarele de înaltă tehnologie (38%), înregistrându-se o creştere cu 20% în sectoarele de intensitate medie şi ridicată şi de 19% în cele de mică intensitate.

Un nou studiu subliniază că Uniunea Europeană este atractivă pentru investiţiile în C&D ale întreprinderilor din afara UE şi că investiţiile externe în C&D reprezintă o importantă sursă de locuri de muncă şi competitivitate în Europa. În special companiile din Statele Unite şi-au sporit cheltuielile în C&D în UE, de la 12 miliarde dolari în 2000 la 23 de miliarde dolari în 2008. Companiile din Statele Unite cheltuiesc de zece ori mai mult în domeniul C&D în Uniunea Europeană decât în China şi India combinate. Un recent studiu realizat în unele din cele mai importante companii din UE a indicat efectele puternic pozitive ale investiţiilor publice în cercetarea şi dezvoltarea private, inclusiv ale stimulentelor fiscale, ale granturilor naţionale, ale sprijinului financiar al UE şi ale parteneriatelor între sectorul public şi cel privat, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul UE.

Orizont 2020 este noul program UE pentru cercetare şi inovare, prezentat de Comisie ca parte a propunerii de buget al UE pentru perioada 2014 – 2020. Pentru a da un nou impuls cercetării şi inovării ca factor de stimulare a creşterii şi a creării de locuri de muncă, Comisia a propus un buget de 80 de miliarde euro, faţă de bugetul de 55 de miliarde euro din actualul program-cadru PC7. Uniunea Europeană a stabilit un obiectiv prin care cheltuielile combinate publice şi private pentru cercetare ar trebui să ajungă la 3% din PIB până în 2020. Acest indicator principal al strategiei Europa 2020 ar trebui să fie completat rapid de un indicator principal privind inovarea, în prezent în curs de dezvoltare. – www.promptmedia.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.