Acasă Politic Bucuresti: Majoritatea covarsitoare a romanilor vor interzicerea mitei electorale

Bucuresti: Majoritatea covarsitoare a romanilor vor interzicerea mitei electorale

DISTRIBUIȚI

115359 – 13122012 – Majoritatea covârşitoare a românilor – 94% – este de părere că mita electorală ar trebui să fie interzisă total prin lege, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) pe 7 decembrie a. c.

Potrivit realizatorilor sondajului, nivelul mitei electorale este unul slab, respondenţii declarând că au primit în această campanie obiecte simbolice. Peste jumătate dintre respondenţi declară că nu ar dori să primească niciun obiect sau cadou din partea vreunui candidat. Totuşi, în campania electorală care tocmai s-a încheiat calendarele, pixurile şi pungile au fost obiectele pe care le-au primit în campanie cei mai mulţi dintre participanţii la studiu. Unul din 5 respondenţi a primit însă pliante, fulare, ziare, chibrituri, brelocuri, căni sau chiar icoane şi şorturi de bucătărie. 57% dintre respondenţi spun că un cadou primit din partea unui competitor nu le-ar schimba opţiunea de vot dacă acesta nu s-ar afla printre preferinţele lor.

Unul din cinci români consideră proastă şi foarte proastă interdicţia partidelor şi a candidaţilor de a oferi alimente în perioada campaniei electorale. Totuşi, trei sferturi dintre respondenţi spun că această interdicţie este bună şi foarte bună.

Aproape toţi respondenţii (92%) ar fi de acord ca sumele cheltuite pentru cadourile/obiectele electorale să fie donate de partide/candidaţi în scopuri caritabile. Totuşi, datele arată
că există respondenţi care s-au obşnuit cu mita electorală şi le lipseşte.
5% dintre respondenţi au fost la o petrecere organizată de un candidat sau de un partid în campaniile electorale din acest an (locale şi parlamentare), 20% dintre ei participând la acţiuni de acest fel în ambele campanii.

Primarul localităţii îşi păstrează o relativă influenţă cu privire la votul acordat de cetăţeni. 9% dintre respondenţi recunosc că primarul le-a dat un îndemn cu privire la alegerea senatorului sau deputatului, iar 20% dintre aceştia spun că îi vor urma sfatul. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.