Acasă Politic Bucuresti: Telemedicină, cu sprijin american

Bucuresti: Telemedicină, cu sprijin american

DISTRIBUIȚI

 115488 – 18122012 – Guvernul a aprobat marţi un memorandum care are ca tema aprobarea colaborării cu Guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul dezvoltării telemedicinii în zonele rurale si greu accesibile.

În acest document,  Guvernul României a exprimat sprijinul pentru dezvoltarea colaborării cu Guvernul SUA în domeniul telemedicinii şi acordul pentru demararea în anul 2013 a analizei posibilităţilor de implementare a recomandărilor unui studiul de fezabilitate rezultat în urma acestei colaborări.

În luna septembrie a.c., Ministerul Sănătăţii a primit din partea Agenţiei Americane pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) suma de 422.786 dolari pentru implementarea sistemului de telemedicină şi telecomunicaţii în domeniul asistenţei medicale primare în zone rurale, izolate.

Acordul de finanţare dintre USTDA şi MS s-a semnat la sediul Ambasadei USA de către Duane Butcher, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA şi Raed Arafat, subsecretar de stat MS.

“Finanţarea ne va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate care să ne evidenţieze îmbunătăţirile ce se pot aduce asistenţei medicale din zonele rurale, greu accesibile. Nu suntem la prima colaborare în acest sens cu partea americană, mai avem un proiect pilot implementat în zona Deltei Dunării, care funcţionează de câteva luni şi prin care am făcut legătura dintre 10 cabinete medicale din sate izolate la spitalul judeţean din Tulcea”, a declarat la acea dată Raed Arafat.

România are o experienţă de nouă ani în dezvoltarea sistemului de telemedicină. Sistemul actual priveşte, în special,  relaţia dintre ambulanţele de urgenţă şi spitale. După Bucureşti şi Tg. Mureş, în prezent, în sistemul sanitar se testează al treilea lea nod de telemedicnă care este la Iaşi şi prin care sunt conectate 30 spitale din zona Moldovei.

Acest sistem poate fi aplicat, însă, şi cabinetelor medicale din zonele rurale care pot fi conectate la centrele de recepţie a datelor medicale din spitalele judeţene. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.