Acasă Politic Covasna: Fostul primar din Targu-Secuiesc, condamnat la patru ani de inchisoare

Covasna: Fostul primar din Targu-Secuiesc, condamnat la patru ani de inchisoare

DISTRIBUIȚI

115461 – 18122012 – Tribunalul Covasna l-a condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pe fostul primar al municipiului Târgu-Secuiesc, Racz Karoly, aceasta având termen de apel în zece zile de la pronunţare, potrivit Realitatea Tv. Sentinţa a fost pronunţată în dosarul în care fostul primar este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, faptă de care Racz Karoly a fost acuzat la începutul lunii martie 2011 de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Potrivit sentinţei, fostul primar Racz Karoly, care în prezent este consilier PCM la Târgu Secuiesc, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare de mită în formă continuată şi în această perioadă i-a fost interzis dreptul de a mai fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice elective şi a dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat prevăzute de art. 64 al. 1 lit. a teza a II-a şi lit. b Cod penal.

De asemenea, instanţa îl obligă pe fostul primar să restituie celui care a fost martor denunţător, lui Ada Jozsef, suma de 3000 de lei – obiectul mitei şi alţi 4000 de lei – cheltuieli judiciare ale statului.

În baza unui termen de încercare de şase ani, Tribunalul a mai dispus ca Racz Karoly să se supună şi unor măsuri de supraveghere, printre care să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă.

Racz Karoly a atacat decizia instanţei.

Fostul primar din Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a primit decizie de arestare pentru 29 de zile pe 12 martie 2011, în urma propunerii procurorilor DNA. Decizia de arestare a fost dată de Tribunalul Covasna. Potrivit DNA, Racz Karoly a fost acuzat de luare de mită în formă continuată – zece acte materiale. Din datele oferite de procurorii DNA, la baza acuzării lui Racz Karoly stă încheierea, pe 15 februarie 2010, a unui acord-cadru de prestări servicii între municipiul Târgu Secuiesc şi o societate comercială. Contractul avea ca obiect furnizarea de produse de carieră şi balastieră, iar potrivit DNA, Racz Karoly, în calitatea sa de primar, i-a pretins administratorului respectivei societăţi – denunţătorul în cauză, o sumă de bani neprecizată în scopul derulării fără probleme a contractului – emiterea de comenzi din partea Primăriei şi aprobarea cu rapiditate a plăţii produselor livrate.

Potrivit DNA, între aprilie 2010 şi februarie 2011, Racz Karoly a primit de la denunţător, cu titlu de mită, o sumă de 41.000 lei. Banii au fost primiţi în mai multe tranşe, câte 4.000 lei lunar în perioada aprilie-octombrie şi alţi 10.000 lei în luna noiembrie 2010, ultima sumă, de 3.000 de lei, fiind primită pe 17 februarie 2011. În urma unui flagrant realizat pe 11 martie 2011, Racz Karoly a mai primit cu titlu de mită suma de 10.000 lei, din partea denunţătorului. În 11 aprilie 2011, Racz şi-a reluat atribuţiile, după ce Curtea de Apel Braşov a dispus judecarea sa în libertate. Judecata pe fond a procesului a început în mai 2011, la Tribunalul Covasna, iar Racz Karoly a candidat în iunie 2012, din partea PCM, pentru un nou mandat de primar în Târgu-Secuiesc, însă a pierdut în faţa candidatului UDMR, Bokor Tibor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.