Acasă Politic Bruxelles: Progrese considerabile in protectia datelor la nivel european

Bruxelles: Progrese considerabile in protectia datelor la nivel european

DISTRIBUIȚI

116466 – 29012013 – Cu un an în urmă, înainte de Ziua Europeană a Protecţiei Datelor 2012, Comisia Europeană propunea o reformă radicală a normelor UE în materie de protecţie a datelor pentru a le adapta secolului al XXI-lea. Un an mai târziu, progresele înregistrate sunt considerabile, iar negocierile privind noile norme avansează la viteză maximă, porivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Motivele sunt clare: pentru a înflori, economia digitală are nevoie de încredere. Mulţi oameni nu se simt în siguranţă atunci când trebuie să îşi divulge datele cu caracter personal online. Aceasta înseamnă că există mai puţine şanse ca aceştia să utilizeze serviciile online şi alte tehnologii similare. Norme solide, fiabile, aplicate în mod consecvent vor face din prelucrarea datelor un proces mai sigur şi mai ieftin, consolidând totodată încrederea cetăţenilor. La rândul său, încrederea stimulează creşterea economică. Unele estimări arată că PIB-ul UE s-ar putea majora cu încă 4 % până în 2020 dacă UE va lua măsurile necesare pentru a crea o piaţă unică digitală modernă.

„Trăim într-o lume digitală în care datele cu caracter personal au o valoare economică enormă. Este deja posibil să localizezi o anumită persoană şi să îi urmăreşti deplasările. În curând, vor exista senzori care vor transmite telefoanelor informaţia dacă utilizatorii lor sunt singuri sau se află în mijlocul mulţimii”, a afirmat dna vicepreşedinte Viviane Reding, comisarul UE pentru justiţie. „Întreprinderile europene trebuie să profite de acest nou peisaj informatic, în care se schimbă curent informaţii, iar consumatorii europeni trebuie să poată naviga în siguranţă în era digitală. O legislaţie uniformă şi modernă în Uniunea Europeană în materie de protecţie a datelor este exact lucrul de care avem nevoie pentru a câştiga încrederea cetăţenilor şi a genera creştere pe piaţa unică digitală. Depun toate eforturile pentru ca această reformă să fie adoptată până la Ziua Protecţiei Datelor de anul viitor.”

La 26 octombrie 2012 şi la 18 ianuarie 2013, miniştrii justiţiei din statele UE au purtat discuţii detaliate privind propunerile de reformă, inclusiv privind dreptul de a fi uitat, amenzile pentru organizaţiile care prelucrează necorespunzător datele cu caracter personal, precum şi costurile şi beneficiile noilor norme pentru întreprinderi. Între timp, la 8 ianuarie 2013, Comisia Europeană a salutat sprijinul în favoarea unor norme UE solide în materie de protecţie a datelor exprimat de Parlamentul European în proiectele sale de rapoarte privind propunerile de reformă. Atât Parlamentul European, cât şi miniştrii reuniţi în Consiliul UE vor continua discuţiile în următoarele luni în cadrul preşedinţiei irlandeze a UE.

În era digitală, colectarea şi stocarea informaţiilor personale sunt esenţiale. Datele sunt utilizate de toate tipurile de întreprinderi – de la firmele de asigurare şi bănci până la site-urile de socializare şi motoarele de căutare. Într-o lume globalizată, transferul de date către ţări terţe a devenit un factor important în viaţa de zi cu zi. Nu există graniţe online, iar „cloud computingul” poate însemna faptul că datele pot fi transmise de la Berlin pentru a fi prelucrate la Boston şi stocate la Bangalore.

74 % dintre europeni consideră că divulgarea datelor cu caracter personal este din ce în ce mai mult o parte integrantă a vieţii moderne, însă, în acelaşi timp, 72 % dintre utilizatorii de internet sunt îngrijoraţi de faptul că divulgă prea multe date cu caracter personal. Aceştia au sentimentul că nu deţin controlul deplin asupra datelor lor cu caracter personal. Diminuarea nivelului de încredere în serviciile şi instrumentele online împiedică dezvoltarea economiei digitale şi a pieţei unice digitale a Europei.

La 25 ianuarie 2012, Comisia a propus o reformă cuprinzătoare a normelor de protecţie a datelor adoptate de UE în 1995, pentru a consolida drepturile privind protecţia vieţii private pe internet şi a stimula economia digitală a Europei. Propunerile Comisiei actualizează şi modernizează principiile consacrate în Directiva privind protecţia datelor din 1995, pentru a le adapta erei digitale. Acestea constau într-o propunere de regulament de stabilire a unui cadru general al UE pentru protecţia datelor şi într-o propunere de directivă privind protecţia datelor cu caracter personal prelucrate în scopul prevenirii, identificării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor şi în scopul activităţilor judiciare conexe.

Comisia a prezentat propunerile ca urmare a raportului Parlamentului European întocmit de Axel Voss, în care Comisiei i s-a solicitat să reformeze normele europene în materie de protecţie a datelor.

La sfârşitul lunii aprilie se aşteaptă votul Parlamentului European. Preşedinţia irlandeză a UE, care va prezida şi conduce în următoarele şase luni reuniunile Consiliului, a făcut din protecţia datelor o prioritate şi depune toate eforturile pentru a se ajunge la un acord politic referitor la reforma privind protecţia datelor până la sfârşitul mandatului său (iunie 2013). – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.