Acasă Politic Echilibrul bugetar, regula de aur a economiilor europene

Echilibrul bugetar, regula de aur a economiilor europene

DISTRIBUIȚI

 – 115694 – 03012013 – Începând cu 1 ianuarie a intrat în vigoare Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanță în cadrul Uniunii economice și monetare, – ”Pactul Fiscal”. Așteptările statelor de la această înțelegere vizează întărirea disciplinei fiscale în zona euro prin ”regula echilibrului bugetar” și printr-un mecanism de corecție automat.

Pentru ca tratatul fiscal să intre în vigoare, el trebuia ratificat de 12 state member, condiție atinsă de Finlanda, care a depus instrumentele de ratificare la 21 decembrie 2012, potrivit Consiliului European.

Șefii de stat și de guvern din zona euro au decis, în decembrie 2011, măsuri mai puternice pentru stabilitatea zonei euro. Pactul fiscal a fost semnat la 2 martie 2012 de 25 de state membre UE, cu excepția Cehiei și Marii Britanii.

Tratatul va fi inclus în legislațiile naționale în următorii cinci ani.

Potrivit Tratatului, bugetele naționale ale statelor care au aderat trebuie să fie echilibrate sau excedentare. Scopul este atins dacă deficitul structural anual nu depaseste 0,5% din PIB. În plus, deficitul trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung al țărilor.

Abaterea temporară de la aceasta ”regulă de aur” a echilibrului bugetar este permisă numai în circumstante economice excepționale, de exemplu în cazul unor decline economice. Dacă datoria guvernamentală este semnificativ sub valoarea de referinta de 60% din PIB, limita pentru deficit poate fi stabilită la 1% din PIB. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.