Acasă Politic Ministrul Lucia Ana Varga la Consiliul Agricultura/Pescuit al UE

Ministrul Lucia Ana Varga la Consiliul Agricultura/Pescuit al UE

DISTRIBUIȚI

116464 – 29012013 – La Bruxelles s-a desfăşurat în 28 ianuarie a. c. Consiliul Agricultură/Pescuit al Uniunii Europene, care a reunit miniştri ai agriculturii şi pescuitului din statele membre. Din partea României, a participat la reuniune, Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Componenta pescuit din cadrul Consiliului acoperă legislaţia din domeniul pescuitului, stabileşte capturile totale anuale permise şi cotele pentru fiecare specie, în scopul unui pescuit durabil şi viabil din punct de vedere economic. Pentru a asigura acest lucru, se are în vedere protejarea şi conservarea resurselor acvatice printr-o exploatare durabilă astfel încât să se asigure un nivel de trai echitabil celor care depind de activităţile de pescuit, să ia în considerare interesele consumatorilor şi să fie, în acelaşi timp, viabil din punct de vedere economic.

            Subiectele de pescuit aflate pe agenda Consiliului din 28 ianuarie au vizat pachetul de reformă a politicii comune a pescuitului. În acest context preşedinţia irlandeză şi-a prezentat obiectivul ambiţios de a obţine un acord politic până la finalul mandatului său.

România a indicat sprijin pentru programul preşedinţiei irlandeze. În cadrul intervenţiei sale, Lucia Ana Varga, Ministru Delegat Ape, Păduri şi Piscicultură a declarat că “pentru România, sunt de asemenea prioritare sprijinirea pescuitului costier şi la scară redusă şi acvacultura de apă dulce ca obiective ale Politicii comune în domeniul pescuitului.” În acelaşi timp, România a solicitat alocări financiare suficiente pentru aceste sectoare prioritare.

În ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor pentru absorbţia fondurilor, România a solicitat aplicarea regulii N+3 cel puţin pentru primii trei ani ai viitoarei perioade financiare, susţinând propunerea Bulgariei.

De o manieră orizontală, România a respins introducerea absorbţiei fondurilor între criteriile de alocare a fondurilor în viitoarea perioadă de programare.

Lucia Ana Varga a mai declarat că „România consideră că exploatarea durabilă a resurselor ar trebui să aibă la bază măsuri de reducere a impactului activităţilor de pescuit asupra mediului. Promovarea flotei costiere şi de mici dimensiuni susţine acest deziderat datorită beneficiilor aduse comunităţilor locale şi mediului.”

Pe agenda discuţiilor din Consiliului Agricultură/Pescuit s-au aflat următoarele subiecte privind pescuitul: schimb de opinii despre pachetul privind reforma politicii comune de pescuit, propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind politica comună în domeniul pescuitului, propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind organizarea comună a pieţelor în sectorul produselor obţinute din pescuit şi din acvacultură, propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, propunerea de regulament a Parlamentului European şi Consiliului privind măsuri tehnice şi de control în Skagerrak şi modificarea Regulamentului (CE) nr. 850/98 şi Regulamentului (CE) nr. 1342/2008, precum şi stadiul consultărilor bilaterale UE – Norvegia. În cadrul reuniunii, Preşedinţia irlandeză şi-a prezentat şi programul în domeniul pescuitului. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.