Acasă Politic Belgrad: Diplomatia britanica, interesata de situatia romanilor din Serbia

Belgrad: Diplomatia britanica, interesata de situatia romanilor din Serbia

DISTRIBUIȚI

117341 – 28022013 – O delegaţie a Ambasadei Mari Britanice din Belgrad condusă  de primul secretar al ambasadei James Moor şi conslilierul politic Jasna Hajder, insotiti de consilierul politic al Ambasadei Marii Britanii de la Bucureşti, Peter Thomas, a vizitat, pe 27 februarie a. c., sediul Partia Democrată al Rumânilor din Serbia (PDRS), la Bor, şi a avut o întâlnire de lucru cu o delegatie  a partidului condusa de Predrag Balaşevic, transmite Romanian Global News din Timoc.

Cu o zi inainte delegaţia britanica în aceleaşi componenţa, a vizitat şi Comunitatea Sârbilor din Romania cu sediul la  Timişoara unde s-au interesat despre drepturile sârbilor din România.

Preşedintele PDRS i-a informat despre situaţia comunităţii vlahe/romane şi lipsa drepturilor de care ar trebui să se bucure vlahii/românii în Serbia. In ceea ce priveşte învaţamantul, cei circa 300.000 de vlahi/românii  nu au la şcoala si gradiniţă ore în limba maternă, cand este vorba de mass media, singura televiziune din Timoc, Tv Bor, emite duminica o emisiune in reluare de 45 de minute realizată de TV Novi Sad in limba română, dar raza de acoperire acestei televiziuni este foarte mică (câteva sate din comuna Bor şi Negotin).

Pegrag Balaşevic a înştiinţat delegaţia britanică despre problema cu care se confrunta Biserica Ortodoxa Romana şi preoţi românii din Timoc care nu pot sa desfaşoare activitatea lor în satele româneşti; cum aceştia sunt ameninţaţi, harţuiţi atat de Biserica Sarba, de poliţie şi alte instituţii ale statului.

De asemenea Predrag Balaşevic a vorbit despre incercarea statului sârb de a diviza artificial, prin manipulari si actiuni politice, comunitatea in vlahi şi români utilizând în acest scop Consiliul Naţional al Vlahilor, organizatie controlată prin fraudă de partidele politice sârbesti şi de alte forţe ale statului sârb. Acest lucru se poate vedea prin încercarile de a standardiza aşa zisa limba vlaha de catre Consiliul Vlah cu ajutorul instituţiilor statului sarb.

James Moor  şi colaboratori săi au spus ca Ambasada Marii Britanii de la Belgrad urmareşte cu mare atenţie situaţia comunităţii vlahe/române din Serbia de rasarit şi ca sunt la curent cu ultimile evenimente care s-au petrecut in zonă.

Mai mult chiar, delegatia diplomatica britanica a vazut că delegaţii PDRS se inţeleg perfect cu translatorul venit de la Ambasada Marii Britanii de la Bucuresti, in limba româna!

Contactele intre Ambasada şi Partidul Democrat al Rumânilor din Serbia va continua şi în viitor  prin întalniri similare. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.