Acasă Politic Bruxelles: “Este timpul oraselor!”

Bruxelles: “Este timpul oraselor!”

DISTRIBUIȚI

117357 – 01032013 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a participat joi la prima etapa a dialogului dintre Comisia Europeana si capitalele tarilor membre ale Uniunii Europene.

Intalnirea, initiata si gazduita de Comisarul pentru Politica Regionala si Urbanism, Johannes Hahn, i-a reunit pentru prima oara pe primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varsovia si Zagreb, alaturi de oficiali ai Comisiei Europene, comisarul pentru Mediu, Janesz Potocnik, si directorul general al DG Regio, Walter Deffaa.

Intalnirea vine sa confirme sprijinul si implicarea pe care isi propun sa o acorde orasele pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse in strategia Europa 2020, potrivit unui comunicat al Primăriei Municpiului Bucureşti.

Participantii au remarcat importanta initierii acestui dialog, orasele si capitalele fiind pana de curand ignorate in procesul decizional la nivelul Uniunii Europene desi, dupa cum remarca presedintele in exercitiu al Eurocities, Hann Gronkiewicz, primar al Varsoviei, „autoritatile administratiilor publice locale sau altfel spus guvernele locale reprezinta nivelul cel mai apropiat si cu gradul de incredere cel mai ridicat in randul cetatenilor”.

In cadrul interventiei sale, Sorin Oprescu s-a referit la importanta parteneriatelor directe dintre orase, precum si al celui dintre capitale si Comisia Europeana.

„Problemele sunt aceleasi, chiar daca orasele noastre pastreaza anumite diferente si particularitati, asa incat eu cred cu tarie ca este timpul oraselor! Nu este prima data cand o afirm dar acum, aici, si poate mai mult ca oricand, aceste cuvinte capata o alta greutate, solidaritatea functioneaza mult mai bine intre orase”.

Primarul general al Capitalei si-a exprimat speranta ca in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, Bucurestiul va putea beneficia de pe urma acestui dialog si isi va imbunatati nivelul de absorbtie al fondurilor europene prin intermediul si in cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene.

“Bucurestiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Statiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, ma refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Si am pregatit si o serie intreaga de proiecte pentru exercitiul bugetar 2014-2020, estimate la peste patru miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare pana-n 2035. Trebuie sa ne sprijinim pe banii astia“, a spus Oprescu.

Sorin Oprescu a transmis omologilor sai din orasele riverane Dunarii invitatia de a participa la cea de-a doua reuniune a Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care va avea loc pe 28 şi 29 octombrie 2013, la Bucuresti.

La finalul acestei reuniuni cele 28 de capitale au adoptat declaratia „Crestere Inteligenta, Sustenabila si Incluziva: Capitalele Orase ale Uniunii Europune – parteneri esentiali pentru Europa 2020”, care saluta initiativa Uniunii Europene de a deschide calea dialogului direct, acordand astfel acestor orase statutul de parteneri si puncteaza cateva dintre elementele acestei noi etape a colaborarii la nivel european. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.