Acasă Politic Bucuresti: Centru comun romano-moldovean pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere

Bucuresti: Centru comun romano-moldovean pentru combaterea infractionalitatii transfrontaliere

DISTRIBUIȚI

116978 – 15022013 – La sediul MAI a avut loc, vineri, ceremonia de semnare de către ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, şi omologul său din Republica Moldova, Dorin Recean, a regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului Comun de Contact Galaţi.

„Este foarte important ca schimbul de informaţii la frontiera comună dintre România şi Republica Moldova pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere să fie operativ şi să funcţioneze în timp real”, a declarat ministrul Daniel Chiţoiu la finalul ceremoniei.

La rândul său, ministrul Dorin Recean a apreciat că România reprezintă „un partener fidel şi un prieten foarte important pentru Moldova”.

„Avem privilegiul să beneficiem de asistenţă tehnică continuă şi să colaborăm cu cei mai buni specialişti din Ministerul român al Afacerilor Interne. Documentul semnat astăzi reprezintă un pas foarte important în operaţionalizarea activităţii comune de combatere a infracţionalităţii la frontieră”, a precizat ministrul moldovean.

În încheierea declaraţiei, oficialul din Republica Moldova a adresat mulţumiri Guvernului României şi Ministerului Afacerilor Interne pentru „susţinerea excepţională acordată Republicii Moldova în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană”.

Ministrul Radu Stroe a declarat, la rândul său, că discuţiile purtate cu omologul moldovean au constituit o oportunitate de evaluare a stadiului relaţiilor bilaterale şi a conlucrării dintre cele două ministere, cu accent pe combaterea criminalităţii transfrontaliere şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

„Operaţionalizarea Centrului de la Galaţi reprezintă o modalitate de colaborare rapidă şi eficientă, pentru rezolvarea în timp real a problematicii de la frontiera comună româno-moldoveană. De asemenea, funcţionarea acestui Centru este un sprijin pentru ambele ţări în creşterea credibilităţii lor în faţa Uniunii Europene”, a adăugat ministrul român al Afacerilor Interne.

Centrul de Comandă şi Control al PFR asigură coordonarea acţiunilor Poliţiei de Frontieră Române, centralizarea datelor cu impact în managementul frontierei de stat, precum şi coordonarea acţiunilor Frontex. De asemenea, la nivelul Centrului de Comandă şi Control al PFR este în curs de operaţionalizare nodul Eurosur, sistem prin care autorităţile statelor membre responsabile de supravegherea frontierelor vor putea face schimb de informaţii operaţionale şi vor coopera cu autorităţile statelor membre UE, cu Frontex şi cu ţările vecine . – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.