Acasă Politic Bucuresti: CSAT a decis: Privatizăm CFR Marfă și trimitem instructori in Mali

Bucuresti: CSAT a decis: Privatizăm CFR Marfă și trimitem instructori in Mali

DISTRIBUIȚI

– 116666 – 06022013 – Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis în ședința din 5 februarie, trimiterea a 10 militari (instructori) români în Mali, ca parte a misiunii UE de instruire. Contribuţia României cu instructori şi personal de stat major la această misiune este în acord cu obligaţiile ca membru al Uniunii Europene şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată.

Membrii CSAT au fost informaţi despre modul în care autoritățile române au gestionat situaţia cetăţenilor români generată de atacul terorist din Algeria.

O altă temă a şedinţei CSAT a constituit-o aprobarea participării forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2013. Efortul principal îl constituie participarea în cadrul operaţiei International Security Assistance Force (ISAF) din Afganistan, concomitent cu menţinerea angajării în teatrul de operaţii din Balcani, respectiv cu reluarea participării la operaţia NATO Active Endeavour în Marea Mediterană.

În anul 2013, Armata României va disloca la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român un număr de 2.036 de militari. Comparativ cu 2012, numărul acestor forţe este diminuat cu 312 militari. În ceea ce priveşte MAI, forţele care vor participa, în 2013, la misiuni sub egida NATO, UE, OSCE şi ONU vor fi 490 de militari sau poliţişti. Faţă de anul 2012, numărul acestora este mai mare cu 143 de persoane.

CSAT a analizat și aprobat Planul multianual de restabilire a capacităţii de luptă a Armatei României. Punerea în aplicare a acestui plan va determina ca Armata României să fie în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice pe timp de pace, criză sau război, dar şi îndeplinirea obligaţiilor şi angajamentelor militare ale ţării noastre faţă de organizaţiile internaţionale. Pentru viabilitatea măsurilor cuprinse în plan s-a aprobat suplimentarea graduală a bugetului MApN cu 0,3% din PIB anual, până la atingerea, în 2016, a nivelului de 2% din PIB.

Aprobarea Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente de mobilizare, în anul 2013 a constituit un alt punct de pe agenda şedinţei. Scopul acestor exerciţii şi antrenamente de mobilizare îl reprezintă verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare şi evaluarea pregătirii structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, administraţiei locale şi operatorilor economici în vederea planificării, organizării şi desfăşurării activităţilor specifice la mobilizare şi război.

Strategia de Securitate Cibernetică a constituit un alt subiect care a fost discutat în cadrul şedinţei. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat această strategie care vizează implementarea unor măsuri de securitate care să conducă la creşterea nivelului de protecţie a infrastructurilor cibernetice în concordanţă cu noile concepte şi politici din domeniul apărării cibernetice elaborate şi adoptate la nivelul NATO şi al Uniunii Europene. Pentru acest punct al aendei a fost invitat să participe la ședință și ministrul pentru Spocietatea Informațională, Dan Nica.

Un alt punct de pe ordinea de zi a şedinţei CSAT l-a constituit analizarea şi aprobarea desfăşurării operaţiilor de transport multimodal pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând Guvernului SUA, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO International Security Assistance Force (ISAF) şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF), în anul 2013. În acest sens, se vor utiliza facilităţile existente în cadrul Centrului Administrativ Aerodromul „Mihail Kogălniceanu”, Aeroportului Internaţional „Mihail Kogălniceanu” şi Portului din Constanţa.

La solicitarea Guvernului României, CSAT a avizat proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care „C.F.R. Marfă” – S.A. le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate.

În finalul şedinţei, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2013, document necesar realizării obiectivului constituţional al Consiliului de organizare şi coordonare unitară a activităţilor care privesc securitatea naţională. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.