Acasă Politic România cere armistiţiu politic în Moldova

România cere armistiţiu politic în Moldova

DISTRIBUIȚI

117351 – 01032013 – Grupul de Sprijin pentru Acţiunea Europeană a Moldovei se va reuni în mai puţin de două săptămâni la Bruxelles pentru a analiza actualele dispute din cadrul coaliţiei de guvernământ a Moldovei. Reuniunea are loc la iniţiativa ministrului român al Afacerilor Externe Titus Corlăţean.

„Sper că în actualele dezbateri de la Chişinău, politicienii vor avea în principal în vedere interesul de a avansa reformele democratice, statul de drept şi progresul către apropierea de Europa”, a afirmat Corlăţean, citat de SETimes.

Criza care mocneşte între cele trei partide ale Alianţei pentru Integrare Europeană – Partidul Democrat (PD), Partidul Democrat Liberal (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) – a izbucnit în decembrie, când Valery Zubko, procurorul general al ţării, a împuşcat accidental şi a ucis un tovarăş de vânătoare în timpul unei expediţii la care au participat membri de rang înalt ai PLDM şi PD.

Zubko a demisionat după incident, sub presiunea publicului şi a opoziţiei, dar nu a fost arestat. În schimb, un membru al PLDM a fost arestat în legătură cu incidentul împuşcării de către procuratura generală, care este controlată de PD.

În replică, liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a ameninţat că partidul său va părăsi coaliţia, declarând că actuala alianţă duce la „oligarhizarea şi criminalizarea ţării”.

Lucrurile s-au încins săptămâna trecută, când Centrul Naţional Anticorupţie a dezvăluit că are înregistrări audio în care Filat l-ar fi instruit pe Nicolae Vicol, fostul şef al serviciului fiscal moldovean, să evite controalele financiare regulate la unele companii şi să îngheţe conturile bancare ale unui politician local.

Casetele au fost făcute publice şi au declanşat cereri din partea PL şi DP ca Filat să demisioneze. Filat a refuzat.

Pe fondul crizei izbucnite, cancelariile europene şi-au trimis degrabă miniştrii de externe la Chişinău. William Hague, Radoslaw Sikorski şi Carld Bildt – ministrul de externe britanic, cel polonez şi cel suedez – au făcut o vizită comună pentru a-şi arăta sprijinul faţă de aspiraţiile europene ale Moldovei.

Miniştrii aflaţi în vizită au exclus posibilitatea ca ţara să semneze acordul de stabilizare şi asociere cu UE în această toamnă, după cum spera Moldova.

Cu toate acestea, în ciuda actualului haos, doar o criză prelungită va avea efecte grave pe termen lung, au declarat analiştii.

„Din fericire, Moldova are acum nişte parteneri sinceri şi binevoitori care înţeleg procesele prin care trece aceasta. UE a investit prea multe resurse şi prea multă speranţă în Moldova în ultimii trei ani pentru a le abandona acum. Mai devreme sau mai târziu, Moldova va deveni europeană”, a spus Vitalie Călugăreanu, gazda unui talk show politic din Moldova.

Unii cetăţeni cer de asemenea încetarea controversei.

„Dorim să revenim la un mediu stabil şi îndeosebi european. Sper că vectorul european al ţării nu este periclitat de această criză”, a declarat Slavic Saramet, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Moldoveni din România. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.