Acasă Politic România – lider în Europa la decese cauzate de lipsa medicamentelor

România – lider în Europa la decese cauzate de lipsa medicamentelor

DISTRIBUIȚI

116768 – 08022013 – Plenul Parlamentului European a votat săptămâna aceasta directiva care reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel european.

Parlamentul European a propus o limită de 60 de zile pentru deciziile cu privire la stabilirea preţurilor şi la rambursarea pentru medicamente generice, astfel încât să fie disponibile mai repede, iar pacienţii şi sistemele de asigurări sociale să poată economisi bani. Conform textului votat, deciziile privind noile medicamente vor respecta termenul actual de 180 zile. Pentru evitarea abuzurilor, primirea cererii va trebui confirmată de către autorităţile naţionale în termen de 10 zile.

În intervenţia sa din plenul Parlamentului European, Petru Luhan a semnalat că românii au cel mai mult de suferit dintre toţi pacienţii din ţările UE din cauza faptului că listele cu medicamentele compensate nu au mai fost actualizate de peste 1.600 de zile, cea mai lungă perioadă înregistrată într-un stat membru.

„Am cerut în intervenţia mea din plenul Parlamentului European ca organizaţiile de pacienţi să aibă dreptul să solicite iniţierea procesului de includere a unui medicament în sistemele de asigurări de sănătate şi sa fie informate despre progresele înregistrate în acest proces. Am cerut, de asemenea, implicarea Comisiei Europene în monitorizarea şi depistarea întârzierilor în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la pieţe. Consider că este esenţială o cooperare strânsă între Comisie, autorităţile naţionale şi „părţile interesate”, a subliniat în intervenţia sa europarlamentarul Petru Luhan.

De precizat că în România, ultima includere a medicamentelor inovatoare pe lista de medicamente gratuite şi compensate a avut loc la mijlocul anului 2008. Aceasta înseamnă, concret, că peste 140 de medicamente şi indicaţii noi aşteaptă de aproape 5 ani să ajungă la pacienţi şi să-i ajute să lupte cu boala.

Dintre aceste medicamente, multe sunt destinate unor boli grave, cum ar fi cancerul. Este cunoscut faptul că, atunci când suferi de cancer, viaţa nu se mai număra în ani, ci în luni sau chiar zile, deci lipsa acestor medicamente, în special pentru cele 70.000 de persoane diagnosticate anual cu cancer în Romania, a însemnat pentru mulţi dintre pacienţi pierderea ultimei şanse.

„Din 2008 nici un medicament nou, inovator nu a mai fost inclus în sistemul public de rambursări ceea ce a creat o discrepanţă considerabilă între tratamentele disponibile pacienţilor din alte ţări europene şi pacienţilor români, dar şi o îngrădire a drepturilor pacienţilor români la tratamente de ultima generaţie. Această situaţie este unică între statele membre ale Uniunii Europene şi de aceea este nevoie de măsuri urgente pentru rezolvarea acestei crude realităţi din România.” a precizat europarlamentarul Petru Luhan.

Potrivi directivei care reglementează transparenţa măsurilor de stabilire a preţurilor medicamentelor la nivel European, utorităţile din statele membre ar trebui să facă publice numele experţilor şi ale membrilor lor, precum şi declaraţiile lor de interese, pentru a asigura transparenţa şi integritatea procesului decizional. De asemenea, autorităţile ar trebui să fie obligate să publice, cel puţin o dată pe an, lista medicamentelor care intră sub incidenţa sistemului public de asigurări de sănătate, precum şi preţurile lor. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.