Acasă Politic Bruxelles: Coaliţie europeană pentru locuri de muncă în sectorul digital

Bruxelles: Coaliţie europeană pentru locuri de muncă în sectorul digital

DISTRIBUIȚI

117436 – 05032013 – Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lansat un apel întreprinderilor europene din sectorul digital, guvernelor şi sectoarelor educaţiei şi formării să adere la Marea coaliţie în favoarea locurilor de muncă în sectorul digital şi să contribuie la ocuparea unui număr de până la 900.000 de locuri de muncă vacante care sunt preconizate să apară în Europa în domeniul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) până în 2015.

În ciuda nivelurilor actuale ale şomajului, numărul locurilor de muncă în sectorul digital creşte cu mai mult de 100 000 pe an. Cu toate acestea, numărul de noi absolvenţi şi de specialişti în sectorul TIC nu este suficient pentru a ţine pasul cu cererea.

Vicepreşedinţii Neelie Kroes (agenda digitală) şi Antonio Tajani (industrie şi antreprenoriat) şi comisarii Comisiei László Andor (ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune) şi Androulla Vassiliou (educaţie, cultură, multilingvism şi tineret) au participat, de asemenea, la lansarea Marii coaliţii, care a avut loc luni la Bruxelles şi care face parte din acţiunile întreprinse de Comisie pentru a face Europa mai competitivă.

Preşedintele Barroso a declarat în legătură cu acest subiect: „Marea coaliţie pe care o lansăm astăzi este un element esenţial pentru a readuce economia europeană pe drumul cel bun şi a genera locuri de muncă pentru o parte dintre cei 26 de milioane de şomeri din Europa. Felicit întreprinderile care s-au alăturat astăzi acestei coaliţii. Dacă, împreună, reuşim să inversăm tendinţa şi să acoperim numărul în creştere de locuri de muncă vacante în sectorul TIC, impactul pe ansamblul economiei va fi mult mai mare. Vrem să ajutăm europenii să devină calificaţi pentru a ocupa locurile de muncă care vor genera noua revoluţie în domeniul TIC.”

Europa nu îşi poate permite să nu profite de astfel de oportunităţi de ocupare a forţei de muncă. Anunţul de astăzi încununează eforturile depuse de vicepreşedintele Kroes pentru centralizarea angajamentelor iniţiale cu privire la noi locuri de muncă, stagii, centre de formare profesională, finanţare pentru întreprinderile nou-înfiinţate, cursuri universitare online gratuite şi altele, exprimate de întreprinderi tehnologice, administraţii, instituţii de învăţământ, parteneri sociali, furnizori de servicii legate de ocuparea forţei de muncă şi organizaţii ale societăţii civile cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

Angajamentele iniţiale ale părţilor interesate au fost adoptate, peste 15 întreprinderi şi organizaţii aderând la Marea coaliţie. Printre primele angajamente concretizate se numără o nouă platformă de învăţare online pentru tineri, denumită Academia Cub, şi un nou modul de formare pentru instalatorii de reţele energetice inteligente.

Comisia urmăreşte obţinerea de angajamente în următoarele domenii de primă importanţă: formare pentru domeniile digitale şi asigurarea adecvării la piaţă – pentru a asigura adaptarea competenţelor obţinute la nevoile din domeniile respective; mobilitate – pentru a-i ajuta pe cei care au competenţe în domeniu să ajungă la locul în care este nevoie de ei, pentru a evita deficitul sau surplusul de personal calificat în diferitele oraşe; certificare – pentru ca, indiferent de ţară, să fie mai uşor de dovedit competenţele deţinute în faţa unui angajator; sensibilizare – pentru ca oamenii să ştie că domeniile digitale oferă cariere atractive şi profitabile atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi; învăţare şi predare inovatoare – pentru extinderea şi îmbunătăţirea sistemelor noastre de educaţie şi formare, astfel încât acestea să ofere tot mai multor oameni competenţe care să le asigure succesul.

Totodată, preşedintele Barroso a îndemnat organizaţiile să urmeze exemplul celor care şi-au asumat deja angajamente. Comisia are un rol important, însă în cazul unor acţiuni precum formarea coordonată de industrie, susţinerea mobilităţii forţei de muncă, certificarea competenţelor, îmbunătăţirea programelor şcolare şi universitare, sensibilizarea publicului şi crearea unui mediu favorabil pentru întreprinderile nou-înfiinţate este nevoie de implicarea activă a tuturor părţilor interesate.

De asemenea, Comisia lansează Startup Europe, o platformă unică pentru instrumente şi programe de sprijinire a persoanelor care doresc să înfiinţeze şi să dezvolte noi întreprinderi în sectorul internetului în Europa.

După cum s-a subliniat în pachetul privind ocuparea forţei de muncă adoptat de Comisie în aprilie 2012, în pofida şomajului ridicat din alte domenii, există un deficit semnificativ de profesionişti în sectorul TIC.

În 2011, numărul persoanelor care lucrau în sectorul TIC în Europa s-a ridicat la 6,7 milioane, ceea ce reprezintă 3,1% din totalul forţei de muncă. Din 2000 până în 2010, numărul persoanelor angajate în sectorul TIC a crescut cu o rată medie anuală de 4,3%. Conform unor cifre foarte recente, nepublicate încă (Empirica, martie 2013), numărul de locuri de muncă ce vor fi create în Europa până în 2015 în sectorul digital s-ar putea ridica la 864 000. Cu toate acestea, o scădere a numărului de absolvenţi de universităţi TIC şi pensionarea unei părţi dintre specialiştii TIC în următorii ani riscă să pună în pericol potenţialul de creştere a numărului de locuri de muncă în domeniul TIC. Trebuie consolidată educaţia în domenii precum ştiinţele, tehnologia, ingineria şi matematica, iar imaginea de care se bucură carierele în aceste domenii trebuie îmbunătăţită, în special pentru femei.

În plus, asigurându-ne că lucrătorii din UE au competenţele de vârf necesare vom putea să atragem investiţii şi să prevenim pierderea de locuri de muncă în sectorul TIC în favoarea altor regiuni din lume, aşa cum se subliniază în documentul de lucru al serviciilor Comisiei “Exploatarea potenţialului TIC de ocupare a forţei de muncă”, care a fost publicat ca parte a pachetului privind ocuparea forţei de muncă.

Pentru a anticipa mai bine nevoile în materie de competenţe, Comisia Europeană a lansat în decembrie 2012 “Panorma competenţelor în UE”, un site web care prezintă informaţii cantitative şi calitative privind necesităţile pe termen scurt şi mediu în materie de competenţe, precum şi privind oferta de competenţe şi discrepanţele dintre competenţe şi piaţa muncii. Panorama competenţelor, care se bazează pe date şi previziuni compilate la nivelul UE şi al statelor membre, scoate în evidenţă ocupaţiile profesionale cu creşterile cele mai rapide, precum şi principalele ocupaţii profesionale care se confruntă cu blocaje, având un număr mare de locuri de muncă neocupate. În prezent, există aproximativ 2 milioane de locuri de muncă vacante în întreaga UE, în ciuda nivelurilor ridicate de şomaj. Site-ul web conţine informaţii detaliate privind fiecare sector, fiecare profesie şi fiecare ţară.

Comisia a lansat strategia “Reorganizarea învăţământului” în noiembrie 2012. Aceasta include un apel la creşterea investiţiilor pentru a îmbunătăţi sistemele de învăţământ profesional şi formare profesională, în special în domeniul TIC. Strategia oferă, de asemenea, informaţii privind modul în care pot fi direcţionate investiţiile în educaţie în vederea obţinerii unui impact maxim într-o perioadă de austeritate financiară.

În plus, “Deschiderea învăţământului”, o iniţiativă comună a comisarilor Androulla Vassiliou şi Neelie Kroes, care vizează să crească accesibilitatea educaţiei prin intermediul tehnologiei şi al resurselor educaţionale cu acces liber, este prevăzută să fie adoptată în această vară. www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.