Acasă Politic Bruxelles: Reţeaua de clase virtuale se extinde in tari din afara UE

Bruxelles: Reţeaua de clase virtuale se extinde in tari din afara UE

DISTRIBUIȚI

117447 – 05032013  –   Reţeaua „eTwinnig” a Comisiei Europene, care a încurajat 100 000 de şcoli din 33 de ţări europene să comunice prin intermediul internetului, va fi extinsă la şcoli din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Moldova şi Ucraina. Lansarea „eTwinning plus” va permite acestor ţări să se alăture unei clase virtuale imense, în care elevii şi cadrele didactice pot să afle mai multe despre omologii lor şi să ia parte la proiecte interactive axate, de exemplu, pe învăţarea limbilor sau pe matematică. Totodată, aceasta reprezintă pentru tineri o oportunitate de a descoperi diverse culturi şi tradiţii, dar şi de a afla ce au în comun, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

„eTwinning este un proiect educaţional minunat, cu un potenţial enorm de a elimina barierele. Contactele între şcoli pe care le-am facilitat aduc beneficii incredibile tuturor celor implicaţi; eTwinning le oferă libertatea de a dezvolta proiecte educaţionale creative şi interculturale, încurajând în acelaşi timp copiii să îşi dezvolte competenţele informatice. Cu eTwinning Plus, această reţea trece la un nou nivel” a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

eTwinning Plus este un proiect pilot lansat ca parte a politicii de vecinatate a UE, în cadrul platformei „Contacte interumane” din Parteneriatul estic, al cărei scop este de a consolida dialogul cu partenerii estici. Comisia intenţionează să extindă progresiv programul la ţările din vecinătatea sudică, începând cu Tunisia. La început, platforma eTwinning Plus va folosi engleza şi rusa ca limbi principale, urmând ca franceza şi araba să fie adăugate într-o etapă ulterioară. Pe lângă faptul că va servi drept punct de întâlnire, pentru a le permite elevilor şi cadrelor didactice să facă schimb de idei, aceasta va permite totodată şcolilor să găsească parteneri pentru proiecte comune.

Štefan Füle, comisarul pentru extindere şi politica de vecinătate, a declarat: „Implicarea mai mare a UE în educaţie, învăţământ superior şi formare profesională va ajuta ţările partenere şi în mod special generaţiile mai tinere să se pregătească mai bine pentru a răspunde provocărilor economice şi sociale din vecinătatea noastră”.

Pentru a contribui la crearea reţelei, s-a înfiinţat o agenţie de sprijin parteneră în fiecare dintre ţările vecine implicate. Aceste organizaţii vor promova eTwinning Plus la nivel naţional, se vor asigura că reţeaua răspunde nevoilor şcolilor şi vor organiza sesiuni de formare pentru cadrele didactice. Totodată, vor selecta şcolile participante în funcţie de echipamentele lor informatice şi de cunoaşterea limbilor. Acestea se vor asigura că participă şcoli rurale şi urbane, precum şi copii din diverse medii socio-economice.

Bugetul pentru eTwinning Plus este de 834 000 euro. Aproximativ jumătate din această sumă va fi investită în dezvoltarea noii platforme online şi în activităţile de coordonare, în vreme ce restul sumei va fi alocată cofinanţării agenţiilor de sprijin partenere. Alocarea pe fiecare ţară în parte este următoarea: Armenia 64.000 euro, Azerbaidjan 80.000 euro, Georgia 64.000 euro, Moldova 80.000 euro şi Ucraina 96.000 euro.

Reţeaua eTwinning, creată în 2005, este o comunitate de şcoli europene care nu încetează să se dezvolte. Aproape 200 000 de cadre didactice şi peste 100 000 de şcoli din 33 de ţări europene (cele 27 de state membre ale UE, Islanda, Elveţia, Norvegia, Turcia, Croaţia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) s-au înscris pentru a utiliza acest mediu online gratuit şi sigur destinat formării profesorilor şi proiectelor educaţionale comune. Portalul eTwinning este disponibil în 25 de limbi.

Reţeaua eTwinning face parte din Programul Comenius al UE şi beneficiază de o finanţare anuală de aproximativ 10 milioane euro. Finanţarea nu se atribuie proiectelor individuale, ci se concretizează în instrumente şi sprijin pentru cadrele didactice şi elevi, precum portalul eTwinning, şi în seminare pentru profesori.

Un studiu recent a arătat că eTwinning este o modalitate simplă şi accesibilă ca preţ prin care şcolile se pot implica într-o cooperare internaţională. Acesta a mai arătat că, datorită implicării în eTwinning, cadrele didactice şi-au îmbunătăţit competenţele şi relaţiile cu elevii şi şi-au lărgit reţelele profesionale. Elevii s-au simţit mai motivaţi şi au lucrat mai bine în echipă.

Ca parte a noului program “Erasmus pentru toţi”, care va începe în 2014, Comisia şi-a propus ca eTwinning să devină o platformă pentru toate şcolile care doresc să coopereze la nivel transfrontalier cu sprijinul UE.

Programul eTwinning contribuie la realizarea obiectivelor UE de a îmbunătăţi competenţele digitale şi învăţarea prin cooperare cu omologi. În cursul acestui an, Comisia va publica o strategie privind deschiderea învăţământului vizând îmbunătăţirea învăţământului şi dezvoltarea competenţelor prin noi tehnologii şi resurse educaţionale cu acces liber. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.