Acasă Politic Bucuresti: Frunda: Pozitia Finlandei e dureroasa, dar adevarata

Bucuresti: Frunda: Pozitia Finlandei e dureroasa, dar adevarata

DISTRIBUIȚI

117472 – 06032013 – Poziţia Finlandei împotriva intrării României în Spaţiul Schengen este „dureroasă”, dar argumentele acestei ţări sunt „adevărate în bună parte”, susţine Gyorgy Frunda, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Finlanda a anunţat că se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie. România şi Bulgaria sunt prea corupte şi nu trăiesc conform principiilor statului de drept, o precondiţie pentru aderarea la Spaţiul Schengen, potrivit Guvernului şi Parlamentului Finlandei. Ministrul finlandez de Interne, Päivi Räsänen, respinge afirmaţiile potrivit cărora poziţia ţării sale este legată de problema romilor est-europeni, care vin să cerşească în oraşele finlandeze. Demnitarul susţine că România şi Bulgaria au fost primite prea uşor în Uniunea Europeană.

Gyorgy Frunda spune că nu-l surprinde poziţia Finlandei: “Nu este o surpriză pentru mine, întrucât Finlanda, alături de Olanda, de Germania a spus în mod repetat că până când România nu va avea două rapoarte pozitive pe MCV, nu vor accepta intrarea ţării noastre alături de Bulgaria, în Schengen. Aşa că acest lucru nu este o surpriză. Am văzut raportul MCV, care puncta nişte paşi făcuţi în direcţia bună de către ţara noastră, dar sunt o serie de probleme legate în general de corupţie, de statul de drept, de principiile statului de drept, de o emigrare masivă încă a cetăţenilor români, în aceste ţări, de o infracţionalitate ridicată săvârşită de cetăţeni români în spaţiul lor teritorial şi aşteaptă ca România să ia nişte măsuri care să reducă această infracţionalitate, să nu fim printre primele locuri în traficul uman, în prostituţie, în furturi organizate de maşini, în furturi de carduri bancare şi aşa mai departe”, a afirmat consilierul premierului Ponta.

Întrebat dacă în opinia sa, argumentele Finlandei stau în picioare, Gyorgy Frunda a spus: „Sunt argumente din punctul lor de vedere. În 2007 a fost o decizie politică şi ştim cu toţii că am fost acceptaţi în Uniunea Europeană, obligându-ne ca unele condiţii sau standarde minimale ale statutul de drept şi ale democraţiei să le îndeplinim după accederea noastră în Uniunea Europeană. Unele le-am îndeplinit, altele nu. Este o formulare foarte directă făcută de către finlandezi, dureroasă, adevărată în bună parte şi cred că acest lucru trebuie să-l aibă în vedere în primul rând Parlamentul României, Guvernul României, să aducă modificările necesare. Şi acest lucru nu în special pentru finlandezi, olandezi sau alţi străini, ci pentru cetăţeanul român. Vă spun un lucru concret: predictibilitatea legilor sau a deciziilor instanţelor de judecată. În România nu vin mari investitori sau pleacă unul tocmai pentru că nu ştii ce va fi peste şase luni cu o lege. Nu ştiu dacă planul de afaceri pe care-l dezvoltă va fi viabil sau nu va fi viabil. Cred că trebuie să adoptăm legi predictibile. Nu-i acceptabil ca după 22 de ani să cârpim legile”. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.