Acasă Politic Constanţa: Portul riscă să devină Oltchimul Constanţei

Constanţa: Portul riscă să devină Oltchimul Constanţei

DISTRIBUIȚI

118165 – 01042013 – Senatorul Christian Gigi Chiru, preşedintele PDL Constanţa, i-a adresat o interpelare lui Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, având ca subiect Portul Constanţa răspunzând, totodată, la declaraţiile primarului Radu Mazăre. ”Devenit motiv de scandaluri şi de şantaj, Portul Constanţa, obiectiv strategic de importanţă naţională, este văzut de către edilul Constanţei mai degrabă ca o monedă de schimb decât la adevărata sa valoare economică.

Consider că primarul simte că îşi pierde influenţa în USL şi îşi joacă ultima carte pentru a pune mâna pe Port. Este adevărat, există modele de bună practică în lume, există porturi administrate de autorităţile publice locale, însă nu cred că un oraş precum Constanţa, administrat de Mazăre, ar avea resursele financiare necesare pentru a susţine activitatea Portului Constanţa în parametri normali. Municipalitatea este nevoită să aloce sume importante din bugetul local pentru co-finanţarea proiectelor de întreţinere, exploatare şi dezvoltare. Imposibilitatea de a susţine proiectele majore din partea primăriei duce la diminuarea activităţii iar disponibilizările vor fi în masă. Altfel, Portul riscă să devină Oltchimul Constanţei. Primarul nu a fost în stare să se îngrijească de simbolul oraşului, Cazinoul, cum am putea crede că poate relansa, economic, Portul? În calitatea mea de senator, îi propun să organizeze o dezbatere publică serioasă pe tema Portului, dacă are curaj, acum, când nu mai suntem în campanie electorală, dezbatere publică la care să participe şi reprezentanţii instituţiilor abilitate, operatori, precum şi sindicatele din Port”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

În interpelarea adresată ministrului Fenechiu, senatorul Chiru a făcut referire la declaraţiile primarului Radu Mazăre din ultimul timp, apărute în mass-media, supunând atenţiei problematica Portului Constanţa.

”Cea mai importantă poartă economică de intrare şi de ieşire din România a devenit, în ultima vreme, pentru primarul Constanţei, subiect de dispute şi de şantaj politic. Subiectul delicat al trecerii Portului Constanţa din administrarea Ministerului Transporturilor sub cea a Primăriei Constanţa, ar trebui să fie prilej de dezbatere, de consultări, nicidecum de ameninţări. Aşa cum probabil aţi observat, primarul Radu Mazăre, colegul dumneavoastră din USL, foloseşte Portul ca armă şi obiect de şantaj în relaţia cu primul ministru Victor Ponta şi chiar cu dumneavoastră. Mai mult de atât, a declarat că este dispus să pună în joc relaţia bună de colegialitate pe care o are cu premierul Ponta, dacă Portul nu va trece din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Constanţa”. De aceea, senatorul Christian Gigi Chiru adresează următoarele întrebări: Este adevărat că, aşa cum spune Radu Mazăre, nu cunoaşteţi problemele din Portul Constanţa sau cum ar trebui manageriat acesta? Credeţi că Primăria Constanţa ar avea puterea financiară şi personalul necesar pentru a administra eficient Portul Constanţa? Cum vedeţi dumneavoastră, ca ministru al Transporturilor, cedarea Portului Constanţa către administraţia publică locală? Senatorul Chiru doreşte ca, în urma demersului său, constănţenii să afle ce se va întâmpla cu adevârat cu locurile de muncă din Portul Constanţa şi cum poate fi transformat în cea mai importantă şi atractivă poartă maritimă a Europei de Est! – www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.