Acasă Politic Firmele inovatoare, de câteva ori sub media europeană, susţine eurodeputatul Petru Luhan

Firmele inovatoare, de câteva ori sub media europeană, susţine eurodeputatul Petru Luhan

DISTRIBUIȚI

118284 – 04042013 – Într-un timp relativ scurt, globalizarea a dus la schimbarea ordinii economice mondiale, generând noi provocări, dar totodată şi noi posibilităţi. În acest nou context, multe state din Asia sau America Latină, fără rezultate economice deosebite în trecut, au reuşit să crească şi să devină competitori serioşi pentru SUA sau pentru marile puteri economice europene.

Reţeta de succes a acestora ar putea fi aplicată fără probleme şi în ţara noastră dacă ar exista viziune din partea executivului de la Bucureşti. Pentru a înregistra o creştere economică substanţială trebuie să fim competitivi. În acest caz România nu poate fi competitivă decât cu condiţia să devină mai inovatoare şi să răspundă mai eficient necesităţilor şi preferinţelor consumatorilor.

Dacă la nivelul UE, Comisia Europeană a decis că pana în anul 2020, 3% din PIB-ul fiecărui stat membru (2% pentru România) să fie direcţionat către cercetare, dezvoltare şi inovare, din nefericire este greu de crezut că ţara noastră va atinge această ţintă în contextul alocărilor bugetare actuale ale Guvernului României. În prezent ocupăm unul dintre locurile codaşe la nivel european, numai Bulgaria stând mai prost decât noi la capitolul inovare.

„Se pare ca priorităţile acestui Guvern sunt cu totul altele decât cele europene. Cu o alocare pentru cercetare şi inovare de sub 0.3 % din PIB tara noastră se confruntă cu dificultăţi mari în transformarea rezultatelor cercetării în produse şi servicii inovatoare care ulterior să ajungă pe piaţă. Capacitatea de a inova, dar şi de a transpune inovarea în soluţii de piaţă viabile reprezintă obiectivul central al competitivităţii şi este inacceptabilă atitudinea Guvernului” a declarat Petru Luhan, europarlamentarul care în 2011 a organizat la Bruxelles un amplu eveniment de promovare a invenţiilor româneşti.

În România, numărul firmelor inovatoare este de trei până la patru ori mai mic ca pondere în comparaţie cu media Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, dezvoltarea durabila pe termen mediu şi lung şi integrarea cu succes a pieţei româneşti în cadrul celei europene nu este posibilă fără dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaştere.

„Având în vedere noile alocări financiare din surse publice pentru inovare şi cercetare, pot spune că toată baza rămâne acum în investitorii privaţi şi in fondurile europene. Pentru a reduce decalajele dintre ţara noastră şi restul statelor membre, invit pe aceasta cale toţi posibilii beneficiari, respectiv cercetătorii, institutele de cercetare, universităţile şi în special IMM-urile să aibă în vedere posibilitatea de a obţine finanţare din programele europene, precum Orizont 2020, ce beneficiază de un buget de aproximativ 80 de miliarde de euro, sau fondurile structurale, ce vor avea axe bine definite pentru inovare în următoarea perioadă de programare 2014-2020” a mai declarat Petru Luhan.

Din ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene reiese că ţara noastră stă cel mai prost din Europa la capitolul dezvoltarea de produse şi servicii inovatoare de către IMM-uri şi la investiţii in cercetare şi dezvoltare în sectorul de business.

„Doresc să atrag atenţia in special IMM-urilor asupra finanţărilor din instrumentul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, ce va beneficia de minim 20% din bugetul total al programului Orizont 2020, o iniţiativă binevenită ce se va adresa tuturor tipurilor de IMM-uri inovatoare care demonstrează o ambiţie puternică de a se dezvolta sustenabil şi de a se extinde la nivel internaţional. În plus, creşterea capitalului Băncii Europene de Investiţii cu 10 miliarde de euro va permite consolidarea capacitaţii de creditare pentru perioada 2012-2015, una dintre priorităţile instituţiei fiind lărgirea gamei de creditare pentru partenerii bancari ce finanţează IMM-urile.” a declarat Petru Luhan. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.