Acasă Politic Bucuresti: Oamenii sau câinii? Oprescu cheamă la referendum

Bucuresti: Oamenii sau câinii? Oprescu cheamă la referendum

DISTRIBUIȚI

122359– 05092013 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, pare incapabil să tranșeze o problmă care trenează de multă vreme în orașul pe care în conduce. După ce timp de trei zile televiziunile de știri au făcut serial din sfârșitul tragic al unui copil de patru ani sfâșiat de maidanezii din București, primarul Oprescu a apărut în spațiul public șia anunțat că vrea referendum pe acest subiect.

Primarul general a spus că referendumul ar putea fi organizat în ultima săptămână din septembrie sau în prima din octombrie. „Referendumul trebuie comunicat populaţiei cu 20 de zile înainte de ziua desfăşurării, care ar putea fi ultima duminică din septembrie, sau prima din octombrie. Trebuie să stabilim măsurile imediate şi să acţionăm în această situaţie de criză. Nimeni nu îşi doreşte să ajungă în situaţii din astea tragice, dar toţi am crezut că există şi altă cale, cea a legislaţiei de acum. Respectuos, am respectat legea. Dar iată însă că viaţa ne dovedeşte că nu a fost aşa”, a declarat primarul Capitalei.

Sorin Oprescu a spus la începutul declaraţiei că este alături de familia copilului ucis de câine. „Transmit condoleanţe familiei copilului. Sufleteşte sunt alături de ei”, a spus primarul.

Oprescu a arătat că, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000,  „obiectul şi data referendumului local se stabilesc şi se aduc la cunoştinţă publică cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua desfăşurării acestuia”, iar „referendumul local se poate organiza într-o singură zi, care poate fi numai duminica” (articolul 16). Astfel, referendumul local ar putea avea loc în ultima duminică din luna septembrie sau în prima duminică din octombrie.

„Problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, în condiţiile prezentei legi, aprobării locuitorilor, prin referendum local”, potrivit articolului 13 din Legea referendumului.

Sorin Oprescu  a spus că nu a dat declaraţii pe a această temă  pentru că  a fost plecat din ţară, la un control medical, şi a întrerupt orice formă de comunicaţii.

Primarul General a declarat că nu-şi va da demisia, chiar dacă îl apasă moartea copilului, pentru că demisia lui nu va rezolva nimic, iar copilul  nu va  fi adus înapoi.

Edilul a preciazat că ultimul recesământ a arătat că în Capitală sunt 64.000 de mii de câini fără stăpâni.

Potrivit legii, chiar dacă face referendum, primarul Sorin Oprescu nu va putea să-l pună în practică atâta timp cât nu există o lege care să reglementeze eutanasierea câinilor comunitari. În Parlament, există o asemenea lege încă neadoptată. Parlamentarii au spus că săptămâna viitoare o vor discuta şi o vor supune la vot. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.