Acasă Politic Cipru: Criza economiei cipriote, investigata si in România

Cipru: Criza economiei cipriote, investigata si in România

DISTRIBUIȚI

122367– 05092013 – Economia şi băncile cipriote vor fi investigate și în alte trei state, a anunțat ministrul cipriot al Justiţiei, care a lăsat deschisă inclusiv eventualitatea de a solicita extrădarea unor cetăţeni greci în cazul în care sunt descoperite date cu privire la implicarea lor în acest caz. Potrivit presei cipriote, a fost pomenit chiar numele lui Andreas Vgenopoulos (fostul preşedinte al Laiki Bank – Cyprus Popular Bank, cea de-a doua bancă cipriotă ca mărime ce a fost lichidată în timpul crizei economice din Cipru n. trad.), după ce ministrul cipriot al Justiţiei Ionas Nikolaou a declarat că în cazul celor implicaţi se va cere extrădarea lor.

Anchetatorii pregătesc un plan de plecare spre Grecia şi deja a fost trimisă o cerere de asistenţă judiciară către autorităţile greceşti. Cercetări se vor întreprinde într-o anumită etapă şi în Rusia cu privire la achiziţionarea băncii ruseşti Uniastrum, dar şi în România cu privire la extinderea Bank of Cyprus în această ţară. Se precizează clar că extinderea cercetărilor în străinătate sub coordonarea Parchetului General are ca scop investigarea în profunzime a tuturor cazurilor pentru a se afla adevărul.

Dacă se va constata că sunt implicate în fapte penale şi că au o răspundere cu privire la situaţia sectorului bancar, Cipru va solicita extrădarea respectivelor persoane. Ministrul Nikolaou a spus că nu vizează nicio persoană anume, dar a adăugat că pe baza principiului reciprocităţii şi în cadrul aplicării directivei UE şi a legislaţiilor naţionale, se aşteaptă să existe un răspuns pe măsură atunci când Republica Cipru va solicita extrădarea unor persoane implicate sau care au legătură cu infracţiuni penale comise în Cipru sau cu chestiuni legate de situaţia în care au ajuns băncile. „Dacă există persoane implicate în fapte penale şi au o răspundere şi care vor fi judecate de Republica Cipru, vreau să vă asigur că se va cere extrădarea lor, indiferent de cine sunt acestea”, a mai spus Nikolaou. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.