Acasă Politic Ilfov: Nu suntem irecuperabili, ci doar puțin răciți

Ilfov: Nu suntem irecuperabili, ci doar puțin răciți

DISTRIBUIȚI

122499 – 10092013 – Inspectorul școlar general al județului Ilfov, Maria – Gabriela Ilisie, a prezentat, la 10 septembrie curent, stadiul pregătirii pentru începerea noului an școlar. Dintre oficialități, au participat, ca invitați, ministrul Educației, Remus Pricopie, președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, prefectul de Ilfov, Speranța Cliseru, șeful IJP Ilfov, Florin Raportaru, prim-adjunctul șefului Jandarmeriei Ilfov, Cătălin Stegăroiu, și șeful DSP Ilfov, Dănuț Crăciun.

Inspectorul școlar general a prezentat organigrama instituției pe care o conduce, precizând că Ilfovul are 195 de unități școlare, dintre care 82 au personalitate juridică, cu șapte mai mult comparativ cu anul școlar precedent – Dragomirești, Jilava, Vidra, Găneasa și Periș.

Maria-Gabriela Ilisie a precizat că din cele 195 de unități șclare, 187 au la ora actuală autorizație sanitar-veterinară, celelalte fiind în curs de obținere a acesteia. Probleme au fost semnalate la o grădiniță din Otopeni, unde numărul preșcolarilor este dublu, și, ca de obicei, la școlile din Glina, Găneasa și Nuci, unde problemele legate de apa potabilă, canalizare și spațiile improprii ar fi în curs de rezolvare. De asemenea, a fost amintit faptul că elevii ilfoveni vor beneficia de 42 de microbuze școlare, funcționale toate.

Bază de date specială pentru absolvenții de gimnaziu care pleacă din Ilfov

Numărul copiilor înscriși la clasa pregătitoare este, în Ilfov, 3.208 elevi (132 de clase), în timp ce numărul școlarilor de clasa I este 2.435 de elevi.În clasa a IX-a au fost înscriși 1.097 (din totalul celor 2.241 de absolvenți de clasa a VIII-a), iar școlala profesională sunt înscriși doar 59 de elevi.

Ministrul Remus Pricopie a anunțat că, în premieră, începând cu acest an școlar, ruta educațională a absolvenților de clasa a VIII-a care migrează spre Capitală va fi monitorizată, pentru a se observa ce se întâmplă, de-a lungul timpului, cu acești elevi.

De asemenea, începând cu acest an, directorii de gimnaziu vor avea obligația să urmărească dacă elevii finalizează cele zece clase obligatorii. În ceea ce privește ocuparea catedrelor didactice, numărul posturilor vacante în acest moment în Ilfov este de 380 (15% din totalul catedrelor).

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a punctat câteva din minusurile învățământului românesc. Printre acestea, rezistența părinților față de clasa pregătitoare. Dacă anul trecut, gradul de ocupare la nivel național a fost de 66%, în noul an șclar gradul de ocupare va crește cu 16 procente. Au fost semnalate situații în care părinții au preferat să înscrie copilul de două pri la grupa mare, numai pentru a nu merge la clasa pregătitoare, iar aceste rezistențe ale sistemului vor fi resimțite peste peste un deceniu.

Referitor la examenul de Bacalaureat, anul viitor nu se va schimba nimic. Despre examenele de anul acesta, Pricopie a subliniat, dincolo de faptele de corupție, opt la număr, ”show-ul mediatic”: ”Nu suntem bolnavi irecuperabili. Avem o răceală care o să treacă”, a declarat ministrul.

Cu privire la testele de evaluare, ministrul a subliniat că acestea trebuie să fie ”prietenoase” și anii următori, explicând că evaluarea din 2013 nu a fost ușoară, ci normală. ”Subiectele au fost așa cum trebuie. O olimpiadă e o olimpiadă, un examen de evaluare e altfel. Și în 2014 va fi la fel. Avem o presiune instituțională la nivelul școlilor pentru a fi date note mari, o presiune care trebuie să înceteze pentru că la liceu altele sunt aspectele. Nu poți da nota 9 unui elev la clasă și el să ia 3 la evaluare. De aici a plecat și schimbarea ponderii notelor obținute la nivelul anilor din gimnaziu pentru nota finală de la Evaluare. La nivelul țării, 34.000 de copii au promovat clasa a VIII-a, dar nu au obținut nota 5. Cincizeci de ani ne-a trebuit să alfabetizăm România, iar acum zece ani ne trebuie să o dezalfabetizăm”, a spus Pricopie.

Ministrul a atenționat și asupra inspecțiilor la ore, care trebuie să fie mult mai riguroase. Pricopie a anunțat, cu acest prilej, introducerea ”asistenței educaționale”, adică asistarea colegilor profesori la ore fără ca aceștia să fie anunțați, pentru eliminarea chiulului la dascăli.

Despre comerțul ilegal, ministrul a precizat că acesta trebuie eliminat din școli pentru că unele cadre didactice s-au transformat în vânzători ”la negru”. ”Sunteți profesori, nu vânzători de carte!”

Ministrul a vorbit, mai în glumă, mai în serios, și despre problema fumatului, declarând că va emite un ordin prin care inspectorul școlar general și directorii de școli să nu aibă voie să fumeze, pentru ca exemplul acestora să fie urmat și de elevi.

Ministrul Pricopie a declarat că programul ”Școala altfel” va continua, elevii trebuind introduși în viața reală. Accentul trebuie pus pe dialogul cu copiii, Pricopie dând ca exemplu că elevii pot fi duși ”pe teren” la căminele de vârstnici sau la pușcării, de exemplu. În ceea ce privește schimbarea manualelor, ministrul a spus că acestea vor fi înlocuite de anul viitor, când vor apărea și cele digitale ”Nu mai putem învăța după manuale din 1998, cum se întâmplă acum, în 2013. Nu mai putem merge să învățăm din manuale făcute în secolul XX în secolul XXI”.

Despre infrastructura școlară, ministrul a precizat că nu există soluții decât pe termen mediu și lung, din cauza lipsei banilor. Directorii de școli și inspectorii școlari generali trebuie să dialogheze cât mai mult cu autoritățile locale fără niciun fel de politizare a situațiilor.

Pledoarie pentru ”medicii școlari”

Nu în ultimul rând, ministrul a făcut referire la lipsa cabinetelor medicale din școli, la lipsa cadrelor medicale, arătând cu degetul către Ministerul Sănătății care nu a reușit să rezolve problema, la fel cum nu a reușit să rezolve nici problema personalului lipsă din creșe. Deocamdată, Ministerul Educației nu are soluții.

Ministrul a fost completat de directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Ilfov, dr. Dănuț Crăciun care a subliniat faptul că la ora actuală nu sunt bani nici pentru examenele medicale ale cadrelor didactice, obligatorii acum, la început de an școlar, și a atenționat că vor fi amendați primarii care nu vor respecta legea și nu vor plăti aceste examen. Crăciun a mai făcut trimitere la sprijinirea medicilor de familie de către stat, chiar dacă aceștia funcționează în sistem particular. ”Acești medici de familie trebuie sprijiniți de administrația locală, arondați școlilor, iar prin statut să se trasnforme în medici școlari. Dacă nu, va fi scăpată de sub control sănătatea copiilor”, a precizat Crăciun.

Prezent la eveniment, Marian Petrache, președintele CJ Ilfov, a spus că dorește ”doar o atmosferă prietenoasă la nivelul județului”, precizând că relația cu ministrul Educației Remus Pricopie este cea mai bună de până acum cu o persoană care are o asemenea funcție.

Trăiască poporul chinez, frate și prieten!

Prefectul Speranța Cliseru, în scurtul mesaj avut, a făcut un apel către ministrul Educației pentru ca statul să organizeze clase speciale pentru anumiți rezidenți străini prezenți în număr mare, aproximativ 10.000, la nivelul județului Ilfov. De exemplu, Cliseru a cerut clase speciale pentru copiii chinezi ai căror părinți nu au bani pentru a-i trimite la școli particulare.

”Aveți liniște, aveți rezultate”

Comisarul șef de poliție Florin Raportaru, șeful IJP Ilfov, a adus în discuție planul de acțiune pe care Poliția îl are pentru combaterea fenomenelor negative la nivelul școlilor și a făcut apel la un dialog cât mai apropiat cu cadrele didactice în care dorește să vadă niște parteneri, nu adversari. La ora actuală există activități pentru marcarea trecerilor de peitoni din preajma unităților de învățământ din Ilfov și se controlează paza școlilor. De asemenea, în perioada imediat următoare vor fi controlate, din punct de vedere tehnic, toate microbuzele școlare. La nivelul Ilfovului, anul trecut au avut loc în școli doar 11 evenimente nedorite (o tâlhărie, furturi și loviri). Raportaru a vorbit și despre combaterea fenomenului drogurilor și al traficului de persoane (prostituție și proxenetism).

Prim-adjunctul Jandarmeriei Ilfov, locotenent-colonel Ionel – Cătălin Stegăroiu, a spus că instituția pe care o conduce va fi alături ca și până acum de conducerea școlilor. ”Aveți liniște, aveți rezultate”, a punctat Stegăroiu, care a spus că poate ar trebui să ne gândim la reînființarea Jandarmeriei Rurale. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.