Acasă Politic Serbia: Donație de cărți pentru copiii românilor

Serbia: Donație de cărți pentru copiii românilor

DISTRIBUIȚI

122366– 05092013 – „Abecedarul” şi „Să dezlegăm tainele limbii române” sunt doar două dintre titlurile de carte donate de ziua limbii române la Kladovo (Serbia), de Asociaţia Forumm pentru Cultură şi Identitate, în colaborare cu Televiziune Karisma, pentru copiii care, din toamna acestui an, ar putea studia limba română în şcolile sârbe.

Cel care a primit abecedarele şi manualele auxiliare de limba română a fost preşedintele Asociaţiei pentru Tradiţia şi Cultura Rumânilor „Dunărea” din Kladovo – Tihan Matasarevici, cel care a deschis drumul către studierea limbii române cu elemente de cultură naţională în școlile sârbești. Lider al comunităţii româneşti din zona Kladovo, Tihan Matasarevici a strâns peste 150 de semnături de la părinţii copiilor care vor să studieze limba română în şcoli și a parcurs demersurile legale cerute de autorităţile statului vecin pentru a obține aprobările necesare începerii studierii limbi materne de copiii minorității românești din Serbia. În paralel, președintele Asociației ”Dunărea” a obţinut o finanţare și de la Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, pentru cursuri de limba română.

„Ne chinuim să introducem limba română în şcolile din localităţile în care etnicii români sunt majoritari în Valea Timocului şi întâmpinăm nenumărare greutăţi. Limba română este şi limba noastră, pe care o prţuim şi o păstră din moşi – strămoşi”, a explicat Matasarevici.

La eveniment a fost participat şi Cristian Tabără, director în cadrul TVR, care s-a arătat emoţionat de situaţia românilor din Serbia. El a vorbit, cu emoție, de semnificaţia Zilei Limbii Române.

Ziua Limbii Române, instituită prin Legea 53/2013, a fost sărbătorită în data de 31 august 2013 pentru prima oară în România. – Romeo Crîşmaru, www.promptmedia.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.