Acasă Politic Ungaria: Dacă Parlamentul României aprobă exploatarea cu cianuri la Roșia Montană, Ungaria...

Ungaria: Dacă Parlamentul României aprobă exploatarea cu cianuri la Roșia Montană, Ungaria va sesiza Consiliul Europei

DISTRIBUIȚI

 122295 – 03092013 – Dacă Parlamentul României aprobă exploatarea cu cianuri la Roșia Montană, Ungaria va sesiza Consiliului Europei, afirmă Zoltán Illés, secretar de stat responsabil pentru protecția mediului din Guvernul de la Budapesta. Într-un interviu acordat pentru Radio Kossuth, Zoltán Illés atrage atenția că problema exploatăii de la Roșia Montană este de mai lungă durată decât mandatul unui guvern și că investitorul canadian a încercat să manipuleze situația promovând o campanie cu rezonanțe de conflict interetnic.

”Cât vaexista acest guvern? Patru ani, opt ani, 16 ani? Este o problemă care va afecta viaţa tuturor locuitorilor. Nu este vorba despre o problemă între România şi Ungaria. Investitorul canadian a încercat să inducă tensiuni între România şi Ungaria şi să joace cartea interetnică, printr-o campanie josnică promovată în Occident, dar a trebuit să renunţe. Viaţa românilor va fi la fel de periclitată, deoarece poluarea mediului nu diferenţiază oamenii după cum votează sau după naţionalitate”, a declarat Zoltán Illés.

Secretarul de stat atenționează că după ce aurul și argintul vor fi extrase timp de 17 ani, ceea ce va rămân în urmă va dura milenii: ”Nu ar fi nicio problemă dacă din aurul şi argintul extras se va constitui un fond de rezervă prin care să se elimine riscurile de mediu, dar trebuie să spun că astfel această investiţie devine neprofitabilă şi nici nu merită începută. Exploatarea va funcţiona timp de 17 ani, după care va rămâne un uriaş lac de decantare. Este vorba despre o vale superbă, care va fi închisă la cele două capete prin două diguri uriaşe, de câte 200 de metri înălţime. În acest spaţiu de depozitare va fi vărsat nămolul cu cianuri, iar acesta va rămâne acolo nu 17 ani, ci timp de milenii. Pentru asigurarea securităţii zonei timp de milenii, pentru a opri scurgerile sau pentru a exclude posibilitatea surpării digului este nevoie de o sumă uriaşă, ceea ce face ca investiţia să fie neprofitabilă. Desigur, nu vor putea constitui un fond atât de mare, iar aurul va fi extras prin distrugerea mediului şi prin periclitarea sănătăţii oamenilor. Aurul şi argintul vor fi vândute pe bursă, iar investitorul, o companie multinaţională, va avea un profit substanţial”.

Potrivit Rador, care transmite interviul demnitarului ungar, și vecinii noștri au trecut printr-o experienţă similară, cu referire la catastrofa ecologică de la Ajka. Zoltán Illés sesizează că ”Jocul politic”din România ”este foarte interesant”: ”Domnul prim-ministru Ponta a declarat că va vota împotriva proiectului de lege, dar „l-a împins” în spaţiul parlamentar. Este evident că premierul român a pasat responsabilitatea şi doreşte ca alticineva să plătească pentru ouăle sparte. (…) Toată această situaţie îmi aduce aminte de cazul Gabcikovo-Nagymaros, când la sfârşitul regimului socialist Parlamentul Ungariei a votat continuarea investiţiei, dar spre norocul nostru nu a ieşit nimic. Deocamdată nu se ştie ce va decide Parlamentul României, iar dacă va exista o decizie de aprobare a investiţiei, Ungaria va avea posibilitatea să intervină la nivelul Consiliului Europei. Vom putea cere respectarea strictă a directivelor referitoare la gospodărirea apelor şi la protecţia mediului, în cadrul organismelor Uniunii Europene şi în cadrul altor foruri internaţionale.

De remarcat că săptămâna trecută deputatul Remus Cernea, unul dintre cei mai aprigi adversari ai proiectului de exploatare de la Roșia Montană a lăsat să se înțeleagă că dacă vocea societății civile din România nu se va putea face auzită sau nu va fi luată în seamă de guvernanții actuali, vor apărea și voci din afara țării care se vor alătura acestei cauze. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.