Acasă Politic Saptamana europeana a sanatatii si securitatii in munca debuteaza la Sibiu

Saptamana europeana a sanatatii si securitatii in munca debuteaza la Sibiu

DISTRIBUIȚI

123550 – 18102013 – Săptămâna europeană a sănătăţii şi securităţii în muncă este cel mai important eveniment de sensibilizare de acest fel dedicat îmbunătăţirii sănătăţii şi securităţii în muncă în Europa. Săptămâna Europeană va debuta la Sibiu, unde se celebrează 10 ani de acţiuni dedicate Sănătăţii şi securităţii în muncă, prin Conferinţa Jubiliară a Inspecţiei Muncii. Săptămâna are loc între 21 şi 25 octombrie şi este coordonată de Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) şi implementată de partenerii săi din cele 28 de state membre ale UE şi nu numai.

Centrul de interes al Săptămânii europene este transmiterea mesajelor principale ale actualei Campanii pentru locuri de muncă sănătoase intitulate „Împreună pentru prevenirea riscurilor”. Săptămâna reprezintă o concentrare importantă de evenimente de campanie, pe parcursul ei fiind organizate numeroase evenimente în toată Europa, şi evidenţiază avantajele îmbinării unui bun management cu participarea lucrătorilor.

Dr. Christa Sedlatschek, director al EU-OSHA, subliniază că „cele mai bune rezultate în gestionarea şi îmbunătăţirea sănătăţii şi securităţii în muncă într-o organizaţie se obţin când lucrătorii şi reprezentanţii lor sunt implicaţi activ în conducere — aptitudinile de conducere singure nu sunt suficiente. În întreprinderile cu grad mare de participare a lucrătorilor îmbinată cu un angajament puternic al managerilor, probabilitatea să existe o politică documentată de sănătate şi securitate în muncă este de 10 ori mai mare. Beneficiile acestei abordări sunt enorme şi cuprind reducerea cheltuielilor întreprinderii şi creşterea productivităţii, mai puţine accidente şi o prevenţie şi un control mai bun al riscurilor de la locul de muncă.”

Activităţile din cursul Săptămânii europene a sănătăţii şi securităţii în muncă îşi propun să încurajeze managerii să se angajeze activ în reducerea riscurilor şi să încurajeze lucrătorii, reprezentanţii lor şi alte părţi interesate să colaboreze cu managerii pentru reducerea riscurilor. Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Muncii “Alexandu Darabont”, Punct focal al EU-OSHA în România, alături de partenerii de campanie sprijină coordonarea Săptămânii prin organizarea de evenimente în toată ţara. Astfel la Iaşi, în luna Noimebrie va avea loc o conferinţă dedicată Promovării învăţământului SSM în sistemul educational din România, o temă reluată în fiecare an contribuind la susţinerea adoptării încă din timpul şcolii a unei atitudini de prevenire a riscurilor prin educaţie. Teme similare de conştientizare a importanţei prevenirii riscurilor sunt abordate şi în alte domenii de interes ca de exemplu Transporturi, Sănătate, HORECA şi Construcţii.

Un site dedicat campaniei oferă numeroase instrumente practice care pot ajuta organizaţiile să îmbunătăţească gestionarea SSM şi participarea lucrătorilor la locul de muncă.

De exemplu, multe măsuri preventive din sectorul construcţiilor, sănătăţii şi sectorul hoteluri, restaurante şi catering cuprind liste de verificare care pot fi folosite de managerii şi angajaţii din aceste industrii.

Pentru asemenea acţiuni, angajatorii şi lucrătorii se pot inspira din studiile de caz ale EU-OSHA, care oferă exemple excelente de gestionare a sănătăţii şi securităţii în muncă. Studiile de caz provin din diferite industrii şi sectoare şi sunt stocate într-o bază de date online uşor de consultat.

Setul de instrumente ale campaniei pentru SSM oferă idei şi exemple de transmitere cât mai eficientă a mesajelor campaniei. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.